Megoldás született

2018.01.09. 11:42

Kókuszrost matrac védi a partfalat Zalaszentbalázson

Az óesztendőben kétszer is bosszúságot okozott a falu lakóinak a községben lévő homokos, löszös partoldal. A Pusztatető utcai után a Börzönce irányába vezető rész is instabillá vált, majd leomlott.

Szabó Zsófia

Hencsei Margit polgármester és Dominkó Tibor alpolgármester a rendbehozott partfalat mutatja Fotó: Szakony Attila

A tavaly előtti év csapadékos időjárása vetett keresztet a két, egymástól nem messze lévő partoldalra. A falu vezetése nem volt rest: egyből nekiláttak a probléma megoldásának. A Pusztatető utcában a problémát tetézte, hogy a csapadék szinte lemosta a partfalat, amely emiatt leomlott, egyenesen az útra. A balesetveszélyt az önkormányzat először ideiglenes megoldással hárította el, majd vis maior támogatást igényelt a helyrehozatalra. Közel 29 millió forint támogatást kaptak, saját erőből pedig közel három millió forintot tettek a függőleges partfal kialakításához, illetve a vasbeton-támfal építtetéséhez. Ennek köszönhetően a Pusztatető utcában pont került a partfal gond végére.

Hencsei Margit polgármester és Dominkó Tibor alpolgármester a rendbehozott partfalat mutatja Fotó: Szakony Attila

Immár a Börzönce felé vezető meredek oldalon is rendbehozták, amit kellett. Mivel az ottani „domboldallal szintén akadtak gondok.

– A két évvel ezelőtti nagy esőzések miatt az önkormányzati tulajdonú ingatlanon elhelyezkedő, nem kiépített partfal 65 méteres szakaszon leomlott – mondta Hencsei Margit, Zalaszentbalázs polgármestere. – Ennek folytán az ott lévő fák a közútra és az útárokra dőltek, közvetlen balesetveszélyt okozva. A partfalon csüngő lösztömbök is maradtak, amik bármikor leomolhattak volna. A közvetlen veszély elhárítása végett, illetve, mert ezen az úton lehet megközelíteni a Tölgyfa és a Deák utcákat, mielőbb megtettük, amit kellett.

A falu első embere megjegyezte: ideiglenesen orvosolták a gondot, ám a végleges helyrehozatalhoz kellő anyagi fedezete nem volt saját kasszában a falunak. Így ismét vis maior támogatási kérelmet nyújtottak be. A Belügyminisztérium a helyreállítás költségeihez kicsivel több, mint 8.5 millió forinttal járult hozzá, ami azonban nem volt elég a rendbetételhez. Így a falu önkormányzata közel egymillió forinttal egészítette ki a kivitelezés költségét.

- Ősszel elkezdtük a helyrehozatalt. Megtörtént a partfal tuskózása, majd hatalmas munkával a rézsűzés. A kialakított rézsűfelület mechanikai védelmét karózással rögzített kókusz rostmatrac biztosítja – jelezte Hencsei Margit.

Azt is: miután a balesetveszélyes partfalat megerősítették, a Deák Ferenc utcához önerőből jópár méteren járdaszakaszt is építettek. Mindez a partfal tőszomszédságában található. A tervek szerint év végére teljesen hosszában megépítik a gyalogutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában