Programok a fiataloknak

2018.01.26. 17:56

Hogy jobban ismerjék egymást – hidat építenek a generációk között

A fiatalok érzékenyítése az idősek felé, az aranykorúak befogadóbbá, elfogadóbbá tétele a célja annak a több éves programnak, melynek részeként a keszthelyi színházban előadásokon és vetélkedőn vehetett részt a két korosztály.

Keszey Ágnes

Generációk - együtt Bertha Gáborné Renczes Magdolna, Dallos Rita és Dóczi Barbara

Híd a generációk között – e címet viseli a keszthelyi TÉT alapítvány három évig tartó programsorozata, melyben együttműködő partner a hévízi római katolikus plébánia. A nagyrészt a hévízi Szent Lukács Idősek Otthonában zajló projekt célja, hogy a mély generációs szakadékot hidalják át, megváltoztassák a sztereotip, negatív gondolatokat, melyeket fiatalok és idősek táplálnak egymással szemben.

- Az idősödő társadalomnak nincsen támogató háttere. Kevés gyerek születik, egyre nagyobb az elvándorlás, kevesen tudnak gondoskodni az idősekről, de egyre több rászoruló idős van, akinek nincsen közel családtagja. Programunk egyik fontos célja, hogy a fiatalok segítsenek másoknak, tehát egyfajta társadalmi felelősségvállalás kialakítása – fejtette ki Dallos Rita, az alapítvány elnöke. Higy jobban megismerje egymást a két generáció, rendszeresen találkoznak. A főzőklubban az idősek régi recept alapján sütnek-főznek, a fiatalok mai reform alapanyagokból készítik el ugyanazt az ételt vagy süteményt. Másképp is ismerkednek: például a fiatalok a közösségi oldalt mutatják be, az idősek gyermekkori emlékkönyvüket mutatják meg nekik.

Generációk – együtt Bertha Gáborné Renczes Magdolna, Dallos Rita és Dóczi Barbara

A pénteki rendezvényen előadások után vetélkedőt rendeztek, melyben iskolások és nyugdíjasok alkottak egy-egy csapatot. Kiosztották a Nemzedékek egymás szemében interjúpályázat díjait. Első lett Halász Gábor, aki Emi néniről, a hévízi idősek otthona lakójáról forgatott portréfilmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában