Díjat kapott a város

2017.12.01. 15:22

A legmagasabb szakmai díj Zalakarosnak

A Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny Szervező Bizottságának legmagasabb szakmai díját, az Arany Rózsa-díjat kapta meg a fürdőváros önkormányzata.

Horváth-Balogh Attila

Novák Ferenc a mostani elismeréssel és a 2002-es első helyezés újragondolt emléktáblájával

Immár évekre visszanyúló hagyomány, hogy Zalakaros szép sikereket ér el a megmérettetésen. Ez idén sem volt másként.

- Az Arany Rózsa díjat egyszer már elnyertük, 2009-ben – bocsátotta előre Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere. – Múlt évben a városok kategóriájában a 2. helyezést értük el, de a legkülönbözőbb minősítések és elismerések közt talán a legemlékezetesebb a 2002-es országos első helyezés, mellyel kijutottunk a nemzetközi mezőnybe és az Entente Florale európai versenyen ezüst minősítést kaptunk. Csak érdekességképpen említem meg, hogy a Virágos Magyarországért-verseny szervezői új arculatot vezettek be, s ehhez igazodóan visszamenőleg, a verseny indulásától elkészítették a legjobb eredményekért járó elismerő táblákat, így a mi 2002-es első helyezéshez kapcsolódó transzparensünket is. Ezt is átvehettük most. Visszakanyarodva a versenyhez: az ma már nem pusztán arról szól, hogy hány darab virág van az adott településen, milyen a gondolkodásmód az oktatási intézményekben, szerepet kap-e az oktató-nevelő munkában a környezettudatos gondolkodás, s általában a település egészét érintő fenntarthatósági szemlélet érzékelhető-e. Nyilván, a virág kifejezésről mindenkinek emblematikus dísznövényünk, a kannavirág jut az eszébe, amely az elmúlt időszakban beépült Zalakaros jelképrendszerébe is. A virágosítás, a köztisztaság, a közterületek rendezettsége – amiért maximális köszönet illeti a Karos-Park Kft. dolgozóit és vezetőjét, Biczó Tamást – szerves része a gyógyhelyi karakternek is, ezért ezekre magától értetődő módon nagy figyelmet fordítunk. De ugyanúgy fontos számunkra a fiatalabb generáció környezettudatosságra nevelése is, hogy az elért sikereket majdan átörökíthessük.

Novák Ferenc a mostani elismeréssel és a 2002-es első helyezés újragondolt emléktáblájával Fotó: Horváth-Balogh Attila

 

A zsűri elismeréssel szólt a termáltó és ökopart megvalósításáról, eredeti ötletnek tartották Fotó: Archív

Novák Ferenc polgármester azt is elmondta: a bíráló zsűri pozitívumként emelte ki, hogy Zalakaros parkjaiban megvan a cserjeszint, ami nem minden városról mondható el. A környezetszépítés pedig a nagy átlagtól eltérően nem pontszerűen történik, hanem komplex módon, a település egészét érintve. Továbbá nagyot lendített a fürdőváros arculatán a termáltó és ökopart kialakítása, amely ráadásul illeszkedik a fenntarthatóság koncepciójába is, hiszen a Zalakarosi Fürdőből elfolyó termálvizet hasznosítja újra.

A polgármestertől azt is megtudtuk: fontos számukra, hogy a város a téli időszakban is szép legyen. Ezért 2004 óta évről-évre meghirdetik a lakosság, illetve az intézmények számára az adventi környezetszépítő versenyt.

- Ebbe az adventi díszítések, fényfüzérek is beleférnek – tette hozzá Novák Ferenc. – Zsűri járja majd végig a várost, a legszebb produktumokért járó díjakat februárban osztjuk ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában