Georgikon

2017.12.06. 12:47

Képzés, kutatás, finanszírozás: a doktoranduszok helyzete és a felsőoktatás jövője

A Pannon Egyetem Georgikon Kara doktoranduszhallgatóját, Szabó Pétert választották meg a Doktoranduszok Országos Szövetsége elnökének.

Keszey Ágnes

A szervezet a napokban tartotta tisztújító közgyűlését a Pannon Egyetemen a doktoranduszok V. Mérföldkő Konferenciáján. A Lentiből származó Szabó Péter tanulmányait Keszthelyen végezte, a Georgikon doktoranduszhallgatója, kutat és egyetemi tanársegédként oktat is a Kertészeti Tanszéken. Most egy évre kapott megbízást az országos szervezet vezetésére.

- A DOSZ a magyarországi doktori képzésben résztvevő hallgatók érdekképviseletét és érdekvédelmét látja el. Legfontosabb célja a tudományszervezés, több mint húsz tudományos osztályunk van – mutatta be a szervezetet az új elnök. Szabó Péter legfontosabb feladatként az új doktori képzés áttekintését említette.

– Négy évesre változott a képzés és most érkeztünk el a mérföldkőhöz, hiszen az első hallgatók most érnek el a komplex vizsgáig. Fontos, hogy áttekintsük, mik az új rendszerrel kapcsolatos problémák és javaslatokat tegyünk ezek kiküszöbölésére.

Másik fontos teendőként a fiatal kutatók helyzetéről és érdekképviseletéről szólt.

- Manapság a felsőoktatás eléggé alulfinanszírozott és nagyon fontos lenne, hogy vonzóvá tegyük a tudományos életpályát. Bérfeszültségekre is lehet gondolni: például a doktori képzésben résztvevő hallgatóknak felemelték az ösztöndíját, viszont a fiatal oktatói-kutatói rétegnek sajnos nagyon alacsony a bére. Ezt mindenképpen kezelni kell- mondta Szabó Péter, aki az egyes szervezetek finanszírozási helyzetének megoldását is célul tűzte ki.

A Georgikon doktorandusza, Szabó Péter lett az elnök
Fotós: Keszey Ágnes

- A felsőoktatási törvény deklarálja, hogy minden egyetemen létre kell hozni a doktorandusz önkormányzatot, viszont emellé finanszírozást nem rendeltek. Gyakorlatilag költségvetés nélkül működnek ezek a szervezetek. az egyetemek vezetésétől függ, milyen támogatást kapnak.

Az új elnök azt is elmondta, hogy a Mérföldkő konferencián -melyen Navracsics Tibor oktatásért is felelős Eu biztos is előadást tartott -szintén érintették e kérdéseket: szó volt a felsőoktatás finanszírozásról, jelenéről és a képzések versenyképessé tételéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában