Tündérkert

2017.12.05. 17:00

Az egész település lehetne Tündérkert

A helyi értéktár bővítését kezdték meg a településen. A hétfő esti értékfeltáró fórumon a Tündérkert-mozgalommal is ismerkedhettek a résztvevők.

Keszey Ágnes

Az értékfeltáró fórum résztvevői Páli Lajos hozzászólását hallgatják - mellette Hársfalvi György és Gál Lajos Fotó: A szerző

Három éve kezdte meg munkáját a Helyi Értéktár Bizottság, mely elkészítette a helyi értékeket bemutató kiadványt és hat filmet a nagyközség kincseiről Ezek az egyik legismertebb videómegosztón, a Gyenesdiásikumok csatornán megtekinthetőek. Most új lendületet vett a munka az értékfeltáró fórumsorozattal.

A helyi értékekről szóló kötetet mutatja Hársfalvi Fotó: A szerző

–Aktivizálni szeretnénk a közösséget, mert ez egy társadalmasított folyamat. Reméljük, hogy a fórumok révén a jövő évben újabb értékeket vehetünk fel a helyi értéktárba -mondta Hársfalvi György, a bizottság elnöke. Nem csak a bővítés cél, hanem az is, hogy egyes kiemelkedő kincseket továbbjuttassanak a megyei értéktár felé.

- A kőkereszteket vagy az egyedülálló, a Kárpát-medence talán legöregebb ilyen építményét, az 1644-ben épült Darnay pincét mindenképpen szeretnénk, ha a megyei értéktárba kerülne. A szellemi értékek közül pedig például a turisztikai desztinációs menedzsment, ami Gyenesdiáson úttörő dolog volt egy dél-tiroli példa alapján. A helyi amatőr művészeti tevékenység közül több is méltó helyet kaphatna a megyei értéktárban. Az idősebb és ifjabb Kovács János paprikanemesítő tevékenysége is a helyi értéket jóval túlhaladó – sorolta Hársfalvi György.


Az értékfeltáró fórum résztvevői Páli Lajos hozzászólását hallgatják – mellette Hársfalvi György és Gál Lajos Fotó: A szerző

Hétfőn este a Tündérkert mozgalom volt a fő téma, melyről Gál Lajos polgármester szólt.. Gyenesdiás őrzi – és egyre inkább újjáéleszti egykori hegyközségi múltját és hagyományait.


Gál Lajos polgármester is jelen volt a fórumon -Pékné Orbán Julianna is kérdezett tőle. Fotó: A szerző

-Az egész település nagy értéket képvisel régi, történelmi gyümölcsfáival, amiket keresünk, kutatunk négy-öt esztendeje. Gyümölcsoltó Boldogasszony napja is arról szól, hogy az emberek hozzák a vadalanyokat, nemes oltóágakat és párosítsák össze azt az életet, ami történelmi előzményekre visszaeredeztethető. Őrizzük, mentsük meg régi gyümölcsfáinkat és ne egy kiemelt park, hanem az egész település legyen Tündérkert. Tudjuk, hogy mely értékes fajta – legyen az körte, alma vagy csonthéjas – honnan származik és örökítsük át utódaink számára..Tanítsuk meg őket oltani, szemezni, hogy ne vesszenek el a helyi értékek – hangsúlyozta a polgármester.

A régi diási malom is szerepel a helyi értéktárban – a fotó a 20. század elején készült

A fórumon a Kertbarát Kör kezdeményezéseiről is szó esett és számos ötlet, javaslat is elhangzott az értéktár bővítésének lehetőségeiről és az értékek mind szélesebb körű megismertetéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában