Segítség

2017.11.27. 17:00

Szemüveget kapnak a rászoruló gyerekek Csapiban

Ugye, nem fog fájni, ha megnézik a szemünket? Így fogadták hétfőn a Térségi Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium diákjai azokat a szakembereket, akik szabadidejükben, önkéntesen látogattak el hozzájuk, hogy megvizsgálják a látásukat.

Szabó Zsófia

Fotó: Szakony Attila

Sok gyermeknek van gond a szemével: nem látják rendesen a táblát, a monitort. Ha pedig emiatt szemüvegre van szükségük, rengeteg családnak gondot jelent a készíttetés korántsem kis költségének előteremtése.

A Magyar Látszerész Szövetség és a Gyermekétkeztetés Alapítvány csapata két éve járja az országot. Olyan településekre látogatnak el, ahol hátrányos helyzetű, nagyon szegény gyerekek élnek.

– Nem csak látás vizsgálatot végzünk. – jelezte Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke. – Szükség esetén a készíttetés teljes költségét is fedezzük. Ez évben ezer szemüvegre van anyagi fedezetünk, a támogatóinknak köszönhetően, illetve önerőből – összegezte a szövetség elnöke, aki elmondta: a résztvevő szakemberek, szemész szakorvosok, optikusok szabadidejükben vizsgálják a rászoruló gyerekeket. Emiatt nem lehet pontosan meghatározni a költségeket. Ám az anyagi ráfordítás meghaladja a húsz millió forintot.

 

A program koordinálásáért felelős Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke, Kromek Henrietta pedig arról beszélt, idén már tizenkét településre látogattak el. Több, mint kétszáz szemüveget készíttettek el. A csapi iskola diákjait szintén megvizsgálják: szükség esetén több, mint félszáz szemüvegét finanszírozzák.

– Korábban egy kanizsai optika megvizsgált néhány diákot, és kedvezményesen elkészítették a szemüvegüket – ezt Faragó Zsolt, az intézmény igazgatója mondta. – Ám ezúttal jómagam kerestem fel a látszerész szövetséget, a segítségüket kérve. Nagyon szegény gyerekek járnak hozzánk, sokuknak kellene szemüveg. Ám a megélhetés is gondot jelent a családjaiknál, látóeszközre pedig végképp nem jutna. A támogatásnak köszönhetően viszont megoldódott ez a gond.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában