Templom

2017.11.12. 16:00

Igazi ékszerdoboz Bajcsán

A településrész egyik különleges ékessége a központban magasodó Magyarok Nagyasszonya templom, amit két évtizeddel ezelőtt építettek.

Szabó Zsófia

Fotó: Szakony Attila

A jubileum kapcsán Ódor Imre prépost-kanonok osztott meg érdekességeket arról, hogyan lett a kanizsai városrésznek olyan szemet gyönyörködtető temploma, amelynek még más településekről is csodájára járnak az emberek.

- 1938-ban, amikor az Eukarisztikus Világkongresszust Budapesten megrendezték, Bajcsán elhatározták a hívek, hogy templomot építenek – kezdte az atya. – Már az összes téglát odahordták, ami kell az építkezéshez. Azonban időközben kiderült: az építési tervet plagizálták, az oltárci templom mintája volt lemásolva. Emiatt nem kezdődhetett el a munka – jelezte Ódor Imre. Ahogy azt is: ezt követően jött a második világháború, illetve olyan történelmi korok, amik egy bizonyos ideig szintén gátat szabtak az építésnek.

Fotós: Szakony Attila

1996 őszén azonban lakossági fórumot tartott a településrészen a város akkori vezetése. Ennek keretében fény derült arra is, lesz saját, római katolikus temploma Bajcsának. A helybéliek részéről nagy igény volt rá.

- Egy papnak az életében a legnagyobb ajándék, ha templomot építtethet – így Ódor Imre. – Azonban jeleztem ekkor azt is: anyagiak híján nehéz lesz mindezt megvalósítani. Sokak segítségére szükség lesz – tette hozzá. Már abban az évben a terveket elkészíttette egy zalaegerszegi tervezővel. A bajcsaiak a soron következő év májusában kezdődött munkálatokra egymillió forintot adtak össze.

- A fennmaradó több mint tizenötmillió forintot az akkori szombathelyi püspök engedélyével két egyházmegyei, vasárnapi perselygyűjtésből teremtettük elő. Az alapkövet 1997 május elsején tettük le. A segédmunkákban aktívan részt vettek, összefogtak a bajcsaiak. Október tizenkettedikére pedig elkészült a templom, amit dr. Konkoly István szentelt fel – részletezte a prépost-kanonok.

Elmondta azt is: az oltárképet a néhai Závory Zoltán festőművész készítette, a színes üvegablakok az egykori idősebb Mohai Attila alkotásai, a berendezést díszítő tűzzománcok Hertay Mária remekei, a keresztúti képek pedig Tóth Károly művei.

Fotós: Szakony Attila

A templom kívül és belül szemet gyönyörködtető. Vigyáznak rá és szépen rendben tartják: az elmúlt években a belső terét egyszer már lefestették, a faszerkezetet, gerendákat is rendszeresen lakkozzák.

A közelmúltban egy nagy vihar miatt adódott gond a tetővel: az épület ennek következtében beázott. A kanizsai városvezetésnek köszönhetően azonban napokon belül helyrehozták a problémát.

- Természetes volt számunkra, hogy azonnal segítünk – mondta Tóth Nándor alpolgármester. – Azonnali támogatásként százezer forintot adtunk a tetőhiba javítására. A templom igazi érték, vigyázni kell rá – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában