Bor

2017.11.19. 08:26

Identitást formál, turizmust élénkít a bor

dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő emléke előtt tisztelegtek, szakmai előadásokat hallhattak és őshonos hazai , valamint itthon nemesített szőlőfajtákból készült borokat kóstolhattak a Magyar Borok Mustrája résztvevői.

Keszey Ágnes

Pampetrics Milán és Csengei Ágota

A keszthelyi Balaton Színház hét évvel ezelőtt indított programján idén 63 féle szőlőből készült 240 féle bort lehetett megkóstolni. A résztvevők nem csak ízletes nedűkkel ismerkedhettek, érdekes ismeretekkel is gazdagodhattak.

-A célunk a kezdetektől fogva, hogy felhívjuk a figyelmet dr. Bakonyi Károly fajtáira és a belőlük készült borokra, másrészt hogy ráirányítsuk a figyelmet a kulturált borfogyasztásra. Az idei évben a szőlőnemesítő munkássága bekerült a Nemzeti Értéktárba- emelte ki Csengei Ágota, a színház igazgatója. A rendezvényen a Da Bibere Zalai Borlovagrend képviseletében dr. Pálfi Dénes emlékezett meg dr. Bakonyi Károlyról, Gyanó Szilvia, a Balatoni Múzeum néprajzkutatója pedig a balatoni borkultúra múltjáról és jelenéről tartott előadást. Szólt arról, hogy a mezőgazdasági termelés az idegenforgalmi termékkínálat része is: a turizmus egyik egyre népszerűbb ágazata a borturizmus. A minőség javulása is megfigyelhető, egyrészt a szőlő-és bortermelés technológiai fejlődése, másrészt a fogyasztók és vásárlók egyre növekvő elvárásai miatt. Elemezte azt is, hogy a régi és az új hagyományok ötvözete identitásformáló is: így például az elmúlt egy-másfél évtizedben a szakmai rendezvények, borversenyek, a szüreti felvonulások, borfesztiválok, a borrendek megalakulása és működése a helyi kultúrát, a kulturált borfogyasztást is formálják és turizmus élénkítő hatásuk is van. Gyanó Szilvia kiemelte: nem szabad megfeledkezni az egyetemek, kutatóintézetek szerepéről sem, melyek hozzájárulnak az ágazat kihívásainak megoldásához: technológiák fejlesztésével, a klímaváltozással és károkozókkal szemben ellenálló fajták nemesítésével, elterjesztésével.

Pampetrics Milán és Csengei Ágota Fotó: A szerző

 

dr.Bakonyi Károlyra is emlékeztek

A Balaton Színház az idei bormustrával a Furmint évéhez is csatlakozott, így e nedűk kiemelten szerepeltek: 30 fajta furmintot kínáltak.

– A fő termőhelye Tokaj-Hegyalja, innen hoztuk a legtöbbet, másik nagy termőterülete a Somló, de bekerültek balatoni furmintok is. Rengeteg más fajtát is bemutatunk. Örömteli, hogy egyre több pincészet foglalkozik Bakonyi Károly fajtáival. Így például öt fajta Nektárt lehetett kóstolni- az elmúlt években egy-két pincészet kínálta csak Ugyanez vonatkozik a Messiásra is. Ami most különleges, az ősi magyar fajta, a purcsin, ami az elmúlt években nem volt még itt- emelt ki néhány fajtát Pampetrics Milán, a borkínálat összeállítója.

A szakmai előadásokat és a borkóstoló programot koncert zárta: a Vivát Bacchus Énekegyüttes lépett fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában