Újítások

2017.10.11. 07:17

Tájház és kölcsönző – Régi álma teljesült Petrikeresztúr lakosainak

A modern kor és a hagyományok találkozásának lehet szemtanúja, aki betér a turisták fogadására is átalakított és szombaton átadott épületbe.

Arany Gábor

Fotó: Arany Gábor

Ezzel évek óta dédelgetett tervet valósított meg az önkormányzat, árulta el a 386 lelket számláló település polgármestere, Borvári Lili. A Kossuth utcai, hagyományos építésű, tömésfalú házat ez év tavaszán vették meg, majd hozzáfogtak az átalakításhoz közmunkások segítségével. A falubeliek adományaiból berendezett utcafronti szoba kis néprajzi kiállítóhellyé vált.

Fotó: Arany Gábor

A paraszti élet további tárgyaival találkozhat az udvaron a látogató, aki szállásra is lel itt. Az épületben ugyanis az önkormányzat a mai kor igényeinek megfelelő apartmant alakíttatott ki, ahol ötfős család térhet nyugovóra. Úgy gondolják, hogy megalapozottan számítanak az idegenforgalomra, hiszen a község határában található a Pató-hegyi borházfalu, amit Magyarország legstílusosabb szálláshelyei között tartanak számon, és Petrikeresztúron halad át a Rockenbauer Pál dél-dunántúli kéktúra útvonala, a további időtöltéshez pedig segítséget is kapnak a vendégek a falubeliektől. A 2007 óta működő Tuttu Mikka-Makka Gyermek és Ifjúsági Egyesület által nyert 25 millió forintos, 2019-ig tartó programpályázat elemeiként korongozógéppel, égető kemencével felszerelt fazekasműhely várja a vendégeket, no meg a helybelieket, és akár nyeregbe is lehet pattanni, mert szombaton adták át a húsz biciklit kínáló kölcsönzőjüket is. A pályázatnak köszönhetően közel száz rendezvény valósulhat meg, szinte minden hétvégére jut elfoglaltság, egyebek mellett tíz foglalkozásból álló fazekasoktatást tartanak, kirándulásokat, túrákat, tanfolyamokat, fesztivált szerveznek, lesznek koncertek, illetve sporteszközöket vettek, közösségi aszalót építettek.

Mindezekről mondta az átadáson részt vevő Vigh László országgyűlési képviselő: minden falu annyi, amennyit ki tudnak hozni belőle, és gratulált a közösségi értékmentéshez, értékteremtéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában