Virágos Zala megye

2017.10.02. 11:00

Ősszel is színesen-árvácskákat és nárciszokat ültetnek a megye városaiban

Szeptember végén, október elején minden városban megújulnak a közterületek, hiszen az egynyári virágok ideje lejár, s kezdődhet az őszi növényültetés. Zala-egerszegen, illetve Nagykanizsán érdeklődtünk a közelgő munkálatokról.

Szabó Judit, Pásztor András

Fotó: Szakony Attila

A napokban megkezdődött az őszi virágosítás Zala-egerszegen, a városban 32 ezer árvácskát ültetnek el. Mielőtt azonban sorra vennénk, mi kerül még az ágyásokba, arra kértük a Városgazdálkodási Kft. főkertészét, hogy vonjon mérleget a nyári szezonról.

– A meleg és száraz nyár sok munkát adott – összegezte Kovács Mihály. – Májusban is szárazság volt, amikor kiültettük az egynyári virágokat, úgyhogy mindennap öntözni kellett. Lajtos kocsival hordtuk a vizet napi 12 órában, öntözőrendszer nálunk egy helyen, a Dísz téren van.

A főkertész elmondta, hogy új és régi fajták is díszítették a közterületeket. Összesen 40 ezer egynyári virágot ültettek, arra törekedve, hogy minél vegyesebb legyen az állomány, minél változatosabb a kép. A fajtagazdagság előnye az is, hogy mindig van olyan növény az ágyásokban, amelynek éppen az adott időjárás felel meg a legjobban, így jöhet eső vagy forróság, folyton díszítőértékkel bír a virágegyüttes. Újdonság volt idén Zalaegerszegen a magasra növő vasfű.

Fotós: Szakony Attila

Rozmaringot nem láttunk, mert az összes elfagyott a kemény télen. Így jártak a különleges színfoltot képező pálmafák is, amelyek az Arany Bárány előtt álltak, s egy telet sikeresen átvészeltek, de a mostani januári mínuszokat már nem. A levendula viszont mindenütt szép volt, s idén nyáron is gyönyörködhettünk a Kossuth utcai favédő rácsokra helyezett virágtartók mutatós beültetéseiben. Sok díszfüvet is láttunk, divatosak és ami még fontosabb, évelők, gondozásuk egyszerűbb és kevésbé költséges, mint az egy- vagy kétnyáriaké. A díszfüvek nagyon kedveltek manapság, mert természetes hatást keltenek – ez egyre divatosabb irányzat a kertépítészetben.

– Egy ideig az volt a trend, hogy minél nemesebb legyen a növény, minél nagyobb virágú, olyannyira, hogy egy duplavirágúnak már nem maradnak porzói, azok alakulnak át sziromlevéllé. Újabban viszont ezzel ellentétes a tendencia: a meglévő vad fajokból próbálnak új színeket, fajtákat kihozni. Nálunk is van az évelő ágyásokban például ligeti zsálya, ami alapvetően egy árokparti gyomnövény, mégis szép – mondta Kovács Mihály.

Zalaegerszegen elkezdték az árvácskák kiültetését a közterületekre, képünkön Czender Szilvia a Csány téren lát neki a munkának
Fotós: Pezzetta Umberto

A napokban az egynyári növények helyét elfoglalják a téli virágok. A 32 ezer árvácska mellett 7 ezer hagymás növényt, tulipánt és nárciszt ültetnek el.

– Nárciszokat folyamatosan ültetünk az évelő- és a cserjeágyásokba. Ezek a következő évekre is megtartják a virágzóképességüket, míg a tulipán, ha meg is marad, sokkal kisebb lesz, és lehet, hogy csak több év múlva virágzik ki újra, így a tulipánhagymákat minden évben cseréljük. A nárciszokat fel se szedjük – Szigetvár mellett van egy nárciszmező, amit még a török időkben ültettek, így nem kétséges, hogy ezek a virágok sokáig díszítenek, és elszaporodnak. A nárcisz további előnye a tulipánnal szemben, hogy a hagymáját nem szeretik a rágcsálók, mert mérgező – szolgált újabb adalékkal Kovács Mihály.

Jelezte, hogy néhány fejlesztés is lesz a zöldterületeken a szokásos őszi ültetéseken túl, a város zöldstratégiájának megfelelően: megújul az andráshidai körforgalom növényállománya, a Deák téren, a könyvtár előtt cserjefoltokat cserélnek, s lesznek még további növénytelepítések, például az Eötvös-iskola előtt is.

Nagykanizsán a Netta-Pannonia Kft. parkgondozásért felelős munkatársai ez év októberében az egynyári dísznövények kiszedését követően az ősztől tavaszig terjedő időszakra a virágágyakat a zord időjárási viszonyokat is remekül átvészelő árvácskával ültetik be.

– Az árvácska az egyik legkedveltebb kétnyári növény, amely rengeteg színben kapható, egészen a fagyokig nyílik, majd tavasszal ismét csodaszép virágszőnyeget képez – említette Kálovics Andrea parkfenntartási referens. – Az árvácskákat már a 19. században is előszeretettel ültették, és azóta is töretlen sikernek örvend a köztereken és a kiskertekben egyaránt.

Mivel rengeteg színben, méretben és változatban léteznek, ezért felhasználása a közterületeken rendkívül sok lehetőséget rejt magában.

Mint megtudtuk: az idei évben a cég gondozásába tartozó nagykanizsai köztereken mintegy 30 ezer árvácska és 20 ezer tulipánhagyma kerül a földbe november 1-jéig. Az árvácskamennyiség felét a cég palini üvegházában saját maga termeli meg.

– A kiültetés során a nagyvirágú változatok mellett a kisvirágú változatok is gazdag színválasztékban kerülnek elhelyezésre a virág-ágyakba – folytatta a referens. – A virágok színe a sárgától, a piroson át a kékesliláig terjed, a mindegyikre jellemző sötét szemfolttal. Az idei évben már a Fő utcai virágágyak és virágládák beültetését is a Netta-Pannonia Kft. végzi. A Zöld Város – Zöld Nagykanizsa projekt munkálatai miatt az idei évben az Eötvös téri, Deák téri virágágyakba csak árvácska virág lesz ültetve, mivel a munkálatok a jelenleg ismert tervek szerint tavasszal, éppen a tulipánok virágzása idején kezdődnek.

– Való igaz, hogy hamarosan indul a Zöld Város program, amelynek keretében a város tüdejét kívánjuk meg-újítani, így összesen másfél milliárd forintot fordítunk a város parkosítására – tudtuk meg Rodekné Hederics Erikától, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetőjétől. – Az elképzelések szerint az Eötvös tér tematikájában és hangulatában a már felújított közterületeket idézi meg, jelentős zöldfelület-fejlesztés mellett. Emellett megújul a park, új sétáló- és pihenőfelületek kerülnek kialakításra, továbbá elhelyezésre kerül egy többgenerációs játszótér is. A Széchenyi tér is meg-újul, új, korszerű közlekedő-felületek vezetnek át a meg-újított parkon, a pihenést az új utcabútorok biztosítják. A Deák tér a város reprezentatív tereként újul meg, ennek megfelelő minőségű kialakítással, burkolatokkal és díszparkkal.

Mint kiderült: a nagyszabású közterület-felújítási program az autóval közlekedők számára is előnyökkel jár, új, korszerű zöldparkolók kerülnek kialakításra a belváros több pontján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában