Felújítás

2017.10.25. 12:02

Megerősítik a partfalat Zalaszentbalázson

Vasbeton-támfalat építtet az önkormányzat a Pusztatető utcában. Minderre azért volt nagy szükség, mert a löszös-homokos szerkezetű partoldal instabil, laza volt.

Szabó Zsófia

A partfal stabilizálásán dolgoznak a kivitelező munkatársai, Boros László és Bogdán István

Fotó: Szabó Zsófia

Ha nagy eső jött, gyakran úszott sárban az érintett útszakasz. Nagyobb problémát jelentett, hogy balesetveszélyes is volt, ugyanis a falban lévő farönköket is kimosta a folyamatos esőzés.

- Tavaly ősszel jelentkezett az első nagyobb probléma az önkormányzati fenntartású közút melletti partfalon – jelezte Hencsei Margit, Zalaszentbalázs polgármestere.

– Az akkor hirtelen lezúduló csapadék gyakorlatilag lemosta a partfalat, ami ennek következtében leomlott, egyenesen az útra. Nem csak földdarabok kerültek oda, nagy farönkök is. Szerencsére, nem közlekedett arra akkor senki, noha családi házak találhatóak ezen útszakasz közelében – fogalmazott a település elöljárója. Elmondta azt is: volt arra is példa, hogy éjjel dőlt le a partfal, a problémát pedig azonnal orvosolniuk kellett. A balesetveszélyt időleges megoldással hárították el.

A partfal stabilizálásán dolgoznak a kivitelező munkatársai, Boros László és Bogdán István
Fotós: Szabó Zsófia

- Azonban ezzel egyidőben vis maior támogatást igényeltünk a partfal megerősítésére – részletezte Hencsei Margit. – A helyreállítás előzetes kalkulációja harminc millió forint volt. Ennek nagy részét fedezte az állami hozzájárulás, községünk pedig saját forrásból közel három millió forintot tett hozzá – összegezte.

A polgármester hangsúlyozta: a dimbes-dombos területen lévő partfal helyreállításának a közelmúltban már neki is álltak a szakemberek. A tervek szerint év végére elkészül.

- Első lépésként egy függőleges partfalat alakítottak ki – folytatta a falu vezetője. – Majd a falba öt méter hosszú vasrudakat, úgynevezett horgonyokat fúrtak bele ferdén a kivitelezők. Ez tartja majd a löszös-homokos talajt. Egyúttal vasbeton-támfalat építtetünk elé, végezetül pedig terméskő borítást kap a fal. Remélhetőleg hosszú évtizedekre sikerül ezen a szakaszon a partfalat stabilizálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában