Gazdaság

2017.10.01. 11:30

Egymilliárd forintot meghaladó fejlesztést avattak a zalalövői családi vállalkozásnál

A magyar gazdaság alapvetően a nyersanyagtermelő rendszerbe lavírozta bele magát, s eltűnt a feldolgozóipar, pedig ez utóbbinak sokkal fontosabb a szerepe. A zalalövői Szalai Fafeldolgozó és Kereskedelmi Kft. a jó példa arra, hogy igenis léteznek magyar cégek, amelyek végterméket visznek ki a nemzetközi piacra.

Gyuricza Ferenc

Vigh László országgyűlési képviselő (balról) és dr. Bitay Márton Örs államtitkár megtekintik az egyik újonnan beszerzett berendezést, a Simon Attila által kezelt szélező gépet. Hátul Seres Szabolcs, a Szalai Fafeldolgozó és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője

Fotó: Gyuricza Ferenc

Ez lenne az a modell, amit célszerű lenne követni. Többek között erről beszélt a 186 alkalmazottat foglalkoztató családi vállalkozás új üzemcsarnokának és faipari technológiai berendezéseinek átadásán dr. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára.

 

Kiemelte: Magyarország gazdasági növekedését főként azok a kis- és középvállalkozások alapozzák meg, melyek helyben termelnek, illetve teremtenek értéket.

A kizárólag hazai, elsősorban állami erdőkből származó tölgyrönköt félkész- és késztermékké, leginkább tömör és rétegelt padlóburkolatokká átalakító Szalai Fafeldolgozó és Kereskedelmi Kft. tavaly és a jelenlegi esztendőben egymilliárd forintot meghaladó fejlesztést hajtott végre. Ezt már az 1992-ben alapított vállalkozás ügyvezető igazgatója, Seres Szabolcs mondta az avatóünnepségen. Azt is hozzátette: amit most avatnak, az csak egy része a beruházásaiknak, hiszen az utóbbi hét év során összesen mintegy 2,3 milliárd forint értékű fejlesztést hajtottak végre, amihez a beruházásösztönző programjai révén a magyar állam közel 500 millió forinttal járult hozzá. Hat pályázatot nyújtottak be, valamennyit sikerrel.

Vigh László országgyűlési képviselő (balról) és dr. Bitay Márton Örs államtitkár megtekintik az egyik újonnan beszerzett berendezést, a Simon Attila által kezelt szélező gépet. Hátul Seres Szabolcs, a Szalai Fafeldolgozó és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője

A most avatott beruházás többek közt azt teszi lehetővé, hogy kevésbé értékes fafajtákat is fel tudjanak dolgozni.

Pintér Antal, a város polgármestere elsősorban a Szalai Kft. településre és annak a vonzáskörzetére gyakorolt hatását méltatta. Mint mondotta, nemcsak biztos munkahelyet jelent az itt élők számára, de a legnagyobb helyi adófizető is: az elmúlt három esztendőben 69 millió forint iparűzési adóval járult hozzá a cég Zalalövő gazdálkodásához, illetve további húszmillió forintos támogatást is nyújtottak kulturális, oktatási, valamint sport célokra.

Vigh László országgyűlési képviselő a kft. alapítójának, a 93 esztendős Szalai Józsefnek az érdemeit, elsősorban a munkaszeretetét és a szakmai hozzáértését méltatta. A képviselő beszédében ugyancsak példának, követendő mintának nevezte a cég által elért eredményeket, véleménye szerint ugyanis a város fejlődésének egyik fő záloga a helyi kis- és középvállakozások megléte.

Az ünnepségen felszólalt dr. Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott, ő többek közt arról beszélt, hogy a Szalai Kft. élt a lehetőségekkel, tehetséggel és szorgalommal sikerre vitték elképzeléseiket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában