Helyi közélet

2017.09.19. 11:20

Robotok és drónok: A jövő technológiáit mutatták be Zalaegerszegen

Napjaink találmányait, fejlesztéseit, innovatív újdonságait mutatta be 2 napon át „A holnap technológiája” kiállítás Zalaegerszegen 2017. szeptember 16-17-én a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban közel 2400 m2 fedett területen és 3000 m2 szabadtéren.

Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A kiállítás célja az volt, hogy a technológiai újításokat közelebb hozzuk a jövő felhasználói számára. Az eseményre látogatók megismerkedhettek azokkal a termékekkel, megoldásokkal, amelyek a jövőben mindennapjaik meghatározó részévé válhatnak majd. A látogatók között számoltunk a szakmai érdeklődőkkel ugyanúgy, mint a lakossági érdeklődőkkel. A rendezvény központi helyszínén okos szemüveggel, parkolást segítő rendszerekkel, egészségügyi innovációval, VR eszközökkel, 3D nyomtatóval és más intelligens termékekkel találkozhatott a közönség. Az innováció nagy területéről két szegmenst emeltünk ki a rendezvényen. A gyerekeket nagyon érdeklő drónokat, illetve a robotikát. Több mint háromezer látogatónk volt a két nap alatt – mondta vasárnap délután Bánhegyi Péter, a kiállítást rendező Egerszegi Sport és Turizmus Kft. ügyvezetője.

Fotó: Katona Tibor
Fotó: Katona Tibor

A robotika már egyből a bejárattal szemben megjelent, a Husqvarna standján. A kiállítás jellegéből adódóan egy robot fűnyíró volt a stand fő látványossága, és bemutatót is láthattak akkumulátoros termékekkel. A robot fűnyírónak kiépítettek egy pályát, mivel a gépnek ki kell jelölni a lenyírandó területet, onnan nem jön ki. Amikor merülni kezd az akkumulátora, akkor visszamegy a dokkolóba, feltölti magát és folytatja a munkát.

A Pannonvisual elsősorban drónok és bluetooth eszközök forgalmazásával foglalkozik. Elsősorban a Parrot márkájú termékeket hozták el a kiállításra, amely quadcoptereket és merev szárnyú drónokat forgalmaz. Ez utóbbiak elsősorban ipari és mezőgazdasági felmérésre alkalmasak, a kamerája színfelbontással ki tudja választani a növényeket szín szerint, és 45 percen át képes repülni. A sebessége pedig elérheti az óránkénti 90 kilométert . A gyerekekre is gondoltak egy új játékkal, egy gurulós, ugrós drónnal. A kétkerekű, mobiltelefonnal irányítható kis gép ugrik, fut, akár száz méterre is elgurul.

Jelen volt a jövő játszóházának is nevezhető, mosonmagyaróvári Futura Élményközpont.

Két virtuális szemüvegüket hozták el, amikkel Mosonmagyaróvárról és a Futuráról kaphattak tájékoztatót. Egy Cubetto kis robotot is elhoztak, ami a gyerekeket a programozás alapjaira tanítja.

Az e-NABLE Magyarország egy gyors ütemben fejlődő és terjedő globális hálózat, amit önkéntesek működtetnek. Olyan gyerekeknek, illetve fiatal felnőtteknek készítenek robot kezet, akik úgy születtek, hogy nincsenek ujjaik, vagy nincs karjuk, vagy balesetben elvesztették. Ez egy testkép javító mechanikus eszköz és arra jó, hogy amikor viselőjük bemegy egy közösségbe, jól érezhetik magukat. Úgy készítik el, hogy a tulajdonosa elképzelésének, álmainak megfeleljen. Olyan színekből legyen, olyan kiegészítők legyenek rárakva, amiket szeretnének. Ezt társadalmi szerepvállalásként csinálják.

A CNCTEAMZEG tagjai alapvetően a 3D nyomtatás területén dolgoznak, de készítenek egyedi marógépet is. A tevékenységük lényege, hogy egyedileg tervezett gépekkel végzik munkájukat. Különböző megbízásokat vállalnak, mint például egy újranyomtatott fogaskerék, vagy egy redőnytartó műanyag alkatrésze. Ez volt első megjelenésük, ennek ellenére sok érdeklődő járt náluk.

A szolnoki Kerekes János saját vállalkozása termékeivel jelent meg. A modding (az angol kifejezés a modifikációra utal) a számítógépek átalakítását jelenti. Ezen a standon kiállított gépek két kategóriát képviseltek. Vannak, amelyeket meglevő számítógépek átépítésével készített el a kiállító maga. Ezeken a gépeken formákat és különböző elemeket módosított. A másik kategória pedig az, amiben teljesen nulláról kezdett el építeni egy vázat és önálló vázszerkezetet készített különböző anyagokból. A standon például rendkívül látványos, és egyre népszerűbb, folyadékhűtéses számítógépet is láthattak az érdeklődők.

A Puli Space Technologies Kft. küldetése nehéz terepek felfedezése extrém körülmények között. Standjuk előtt holdjáró mozgott. Most egy rovernek a prototípusát mutatták be, aminek a kisebbik változata fog majd felkerülni a Holdra. Ez egy holdjáró lesz, amit a Földről fognak irányítani. Szerződésük van egy amerikai céggel, akik egy leszálló egységet terveznek, és az a céljuk, hogy részt is vehessenek, helyük legyen a 2019-ben leszálló egységen.

Élmény alapú programozást tanít 7-14 éves gyerekeknek Keszthelyen és Zalaegerszegen a Logiscool. A kiállításra LEGO robotokat programoztak be, amiknek működtetésével láthatták, mit jelent programozni. Ezeken kívül kisebb játékokat, próbaprogramot készíthettek. Voltak, akik itt készítették el életük első számítógépes programját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában