madármentés

2017.09.12. 10:00

Rétisas ragadt az iszapba

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BFNPI) két munkatársa a halál torkából mentett meg a Kis-Balatonon egy fiatal rétisast.

Varga Andor

A szabadon bocsátás boldog pillanatainál is Szász Benedek működött közre

Fotó: Magyari Máté

A természetvédelmi őrszolgálat tagjai fedezték fel a tározó sármelléki területén, egy, az aszály miatt kiszáradt, sártengerré vált öblözetben a madarat, mely az iszapban hasalt - számolt be érdeklődésünkre Magyari Máté, a BFNPI természetmegőrzési osztályának munkatársa.

A tényleges madármentést Szász Benedek végezte el, aki mellcsizmában óvakodott be a területre, és kiszabadította a madarat a mocsár fogságából. A szakemberek úgy vélik: a csüdig a sűrű iszapba merült madár zsákmányát elvétve kerülhetett szorult helyzetébe. Amikor lecsapott, de célt tévesztett, beleragadt a sárba, és minél inkább próbált szabadulni, annál nagyobb lett a baj. A sűrű sár egész hasát és mindkét szárnyát beborította, végképp röpképtelenné téve az állatot. Ráadásul a tűző napon vergődve kiszáradt, s valóban az utolsó pillanatokban érkezett hozzá a segítség.

A szabadon bocsátás boldog pillanatainál is Szász Benedek működött közre
Fotós: Magyari Máté

Az állatot először (pokrócba csavarva és veszélyes lábait gondosan összekötve) a nemzeti park fenékpusztai kutatóházába vitték, ahol alaposan megfürdették. Majd a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület gyűrűzőbázisára került, ahol naposcsibén és kis kárászon egy hét alatt visszanyerte erejét. Mielőtt szabadon engedték, gyűrűt is kapott, hogy eztán azonosítható legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában