Elővigyázatosság

2017.09.12. 13:48

Rengeteg balesetet okoznak a vadak Lentinél

Két vadveszélyre figyelmeztető táblát került ki a 75-ös számú főút Nova és Lenti közötti szakaszára.

Korosa Titanilla

Fotós: Korosa Titanilla

Fotó: Korosa Titanilla

Tegnap a Vadbalesetek megelőzése kampány keretében sajtótájékoztatón hívták fel a rendőrség munkatársai a figyelmet a vadbalesetekre a 75-ös főút zajdai kereszteződésénél.Horváth László őrnagy, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedési Osztálya baleset-megelőzési bizottságának a titkára elmondta: a Lentiből Zalaegerszeg irányába vezető útvonal vadakban gazdag, emiatt több baleset történik ezen a szakaszon.

–Legtöbbször anyagi káros baleseteket okoznak a vadak, de volt már személyi sérüléssel járó is – mondta. – Ilyen esetekben az állathoz hozzányúlni tilos.  – Segítséget kell kérni a 112-es és a 107-es hívószámokon, majd a vadászok elvégzik az ilyenkor szükséges feladatokat – folytatta Horváth László.

– A vad eltulajdonítása pedig törvénybe ütköző cselekmény. Az állatok ösztönösen mozognak, az ösvényeiken haladva az úton is átkelnek, nem biztos, hogy menekülnek, előfordul, hogy megállnak az úton. A táblával jelölt szakaszokon ajánlott, hogy megfontoltan közlekedjenek az autósok, motorosok.

Fotós: Korosa Titanilla

Elhangzott még, hogy a vadbalesetek megelőzéséhez ajánlott módszer a fokozott a óvatosság és a csökkentett haladási sebesség. A motorosok jóval védtelenebbek a gépjármű vezetőkhöz képest, ezért számukra még inkább indokolt az óvatosabb közlekedés. Zalában szinte minden főútvonalnál fennáll a vadveszély. A közutakon július közepétől augusztus közepéig főként őzekkel találkozhatunk, ide esik a párzási időszakuk, mikor intenzívebben és kiszámíthatatlanul kergetőznek. Ez idő alatt megnő a vadelütéses balesetek száma. Ősszel a szarvasveszélyre hívta fel a figyelmet Horváth László, mely állatoknál szeptembertől novemberig tart a párzási időszak, illetve jellemző rájuk ilyenkor, hogy nem magányosan, hanem csapatokban jelennek meg az utakon.

– Egy szarvas elütésének komoly következményei lehetnek. Többnyire nem csak az állat sérül meg, hanem a baleset a járművezetőkre és az utasokra is veszéllyel lehet, előfordulhat személyi sérülés is. Felhívjuk a közlekedők figyelmét arra is, ha már előtte van az állat az úton, akkor semmiképpen ne dudáljon, hanem várja meg, amíg elmegy és tegye ki a vészvillogót, hogy a mögötte haladó nehogy belerohanjon - tette hozzá zárásként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában