Az előkészítő ülésén a vádlottak elismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról

2024.03.20. 16:39

Illegális volt a fuvar: bútor helyett embereket szállítottak

A Lenti Járásbíróság jogerős ítéletet hozott annak a két férfinek az ügyében, akik 29, érvényes úti okmányokkal nem rendelkező külföldit csempésztek át a határon úgy, hogy a teherautójuk platójába épített, csapóajtó mögött kialakított búvóhelyen rejtették el utasaikat.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Salivanchuk Semen

Az ügyben vádlottá lett, Németországban élő 43 éves román férfi és társa, egy 50 éves görög férfi gépkocsivezetőként dolgozott. Ily módon kerültek kapcsolatba 2023 júliusában Münchenben egy számukra ismeretlen, költöztetéssel foglalkozó görög céggel, ahonnan 400 euró fejében bútorszállításra kaptak megbízást Romániából Olaszországba. A fuvarhoz tehergépkocsit is átvett a román férfi annak tudatában, hogy később a bútorszállításhoz használják, majd az autót Münchenből Romániába, egy temesvári parkolóba vitte, aztán a megbízótól kapott repülőjeggyel visszautazott Németországba. Pár nappal később,  2023. július 17-én gépkocsival utazott a Temesváron leparkolt teherautóhoz a két sofőr, de az indulás előtt megbízójuk, valamint egy ismeretlen külföldi személy telefonos üzenetküldő alkalmazáson közölte velük, hogy a határátlépéshez szükséges okmányokkal nem rendelkező külföldieket kell Temesvár közelében az erdőben felvenniük és Olaszországba szállítani. A sofőrök ezt előre pontosan meg nem határozott fizetségért elvállalták azzal, hogy a pénzt a fuvar sikeres lebonyolítása után kapják meg. Július 18-án hajnalban a megbízójuk utasításait követve a megadott helyen felvettek 29 Sri Lanka-i, pakisztáni, bangladesi és indiai állampolgárságú személyt, akik a tehergépkocsi platójába beépített csapóajtón keresztül megközelíthető rejtekhelyen bújtak el. Ily módon megrakodva Olaszország felé indultak a teherautóval. Útközben többször is megálltak a sofőrök, vizet adtak be az utasoknak, aztán megérkeztek a szlovén-magyar határ rédicsi határátkelőhelyéhez, ahol a gépjárművet az adóhatóság munkatársai ellenőrizték, és a raktér hátsó részére pakolt bútorok mögött megtalálták az elbújt utasokat. A két sofőrt letartóztatták.

Az egerszegi törvényszék közlése szerint a Lenti Járásbíróságon szerdán megtartott előkészítő ülésen a sofőrök elismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. A bíróság ezt követően az ügyészi indítvánnyal egyező, jogerős határozatot hozott, és a társtettesként elkövetett embercsempészés bűntette miatt mindkét férfit 2 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, valamint 5 évre kiutasította Magyarország területéről. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában