Bűnügy

2024.03.28. 11:26

Hajléktalan horror Zalaegerszegen - fotók és videó

Halálra verte élettársát, majd próbálta eltüntetni a holttestét a hajléktalan férfi, először felgyújtotta, utána a Zalába dobta, de hiába, ezért feldarabolta és elásta.

Arany Gábor

Forrás: Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A horrorisztikus történet részleteiről csütörtökön a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányságon tartott sajtótájékoztatón számolt be a bűnügyi osztály vezetője, Vizlendvay József őrnagy és helyettese, Séfer József alezredes.

Mint elhangzott, az ügy felderítéséhez az a korábbi eset vezetett, aminek nyomozása március 4-én kezdődött, amikor egy hajléktalan tett bejelentést, hogy az egykori szennyvíztisztító telep melletti területen elásott holttestet talált. A  rendőrök három órán belül a tettesek nyomára akadtak, egy 21 éves zalaegerszegi férfit és 32 éves nemesapáti társát elfogták, a harmadik, 45 éves férfi kezén pár nappal később csattant a bilincs.

Forrás: Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Mint kiderült, tavaly novemberben  az egykori szennyvíztelepen lakó hat hajléktalan közül négyen ittas állapotban összevitatkoztak. Hárman estek neki 53 éves áldozatuknak, megrugdosták, kézzel és hosszabb fadarabbal többször megütötték. A szerencsétlen ember a sérüléseibe nem sokkal később belehalt, holttestét a telep közelében elásták a tettesek, akiket a bíróság letartóztatott.

Forrás: Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Ennek az ügynek a nyomozása kapcsán olyan adat merült fel, hogy a hajléktalanokhoz tartozó két nő hosszabb ideje, tavaly ősz óta nem mutatkozik. Eltűnésük miatt indult eljárás, ebben a régi vízmű környezetében a terepen tetemkereső kutyát is bevetettek, kihallgatták a letartóztatásba került 21 éves zalaegerszegi férfit is, akinél poligráfos vizsgálatot is alkalmaztak. Ennek során március 19-én arról beszélt, hogy egy 49 éves hajléktalan társuk megverte az ötvenes éveiben járó élettársát, és a nő belehalt a sérüléseibe. A fiatal férfi megmutatta azt a helyet is, ahová eltemette a tettes a nő maradványait.

Forrás: Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrség rövid időn belül elfogta a 49 éves férfit, akinek a letartóztatását elrendelte a bíróság. Mint kiderült, a Zala vasúti hídja közelében féltékenysége miatt bántalmazta élete párját, aki a sérüléseibe belehalt. Ez után a férfi a nyomok eltüntetésére betakarta pokróccal, próbálta így felgyújtani, de nem járt sikerrel, emiatt áldozatát a Zalába dobta, ám a víz nem vitte el, ezért a testet kiemelte, újra próbálkozott az elégetéssel, majd a maradványokat feldarabolta, szatyrokban bokros területre vitte, elásta. Ez után azt híresztelte, hogy a nő külföldre távozott két személy társaságában.

A két ügyben halált okozó testi sértés miatt folyik a büntetőeljárás.

A rendőrségi sajtótájékoztatón Sznopek Veronika őrnagy, a rendőr-főkapitányság szóvivője, Vizlendvay József, Séfer József, valamint dr. Jánky Judit, megyei főügyészség sajtószóvivője
Fotó: Arany Gábor

A sajtótájékoztató elején Sznopek Veronika őrnagy, a rendőr-főkapitányság szóvivője felidézte, hogy hasonló darabolós bűncselekmény utoljára 1956 szilveszterén történt Zalaegerszegen. Rózsa Ilona, a Kossuth Lajos utca 18. szám alatti lakásába – amely a mai Dísz téren állt – 1955 augusztusában fogadta be albérlőként az akkor 24 éves Koma Máriát. A két nő között a szűk térben való együttélésből fokozatosan egyre több személyes, illetve pénzügyi jellegű konfliktus keletkezett. Így esett, hogy 1956 szilveszterén, este nyolc óra tájban újabb veszekedés tört ki közöttük, amit tettlegesség is követett. A dulakodásban Koma Mária felkapta a tűzhely mellől a kisbaltát, amivel fejbe ütötte Rózsa Ilonát. Az ütés halálosnak bizonyult.  A horror azonban csak ezután kezdődött. Koma Mária feldarabolta a holttestet, a végtagokat elégette, a maradék testet pedig bőröndbe zárva másnap a Zala folyóba dobta. Ekkor fogták el a rendőrök  kaszaházi hídnál.

Mivel a forradalom események miatt statárium volt érvényben, ezért Koma Mária ügyét is gyorsított eljárással a rögtönítélő bíróság kezelte.  Koma Mária halálos ítéletét 1957. január 5-én délelőtt hirdették ki, és délben végre is hajtotta a négyfős kivégzőosztag a megyei bíróság udvarán. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában