Életkorukból fakadóan még kevésbé bizalmatlanok

2024.02.07. 07:30

Internetes csalásokról a nyugdíjasoknak

Húsz évvel ezelőtt, 2004-ben hirdették meg első alkalommal a napot a biztonságosabb internetért, amit azóta világszerte február 6-án tartanak meg.

Arany Gábor

Kövesdiné Dely Erzsébet őrnagy az internetes csalásokról tartott előadást

Fotó: A szerző

Ebből az alkalomból kedden a Keresztury VMK-ban a Nyugdíjas Pedagógus Egyesület rendezett összejövetelt, amelyen
a vármegyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztály munkatársai is részt vettek.
Az alosztály vezetője, Tóth László alezredes érdeklődésünkre arról számolt be, hogy a nyugdíjas szervezetek Életet az Éveknek Országos Szövetsége bevonásával tájékoztató programokat szerveztek, ennek egyik állomása a Keresztury-beli összejövetel.
És miért a nyugdíjasoknak, nos egyik oka, hogy napjainkra a szépkorúak is rendszeres internethasználók váltak, ám életkorukból fakadóan ők még kevésbé bizalmatlanok, nincsenek kellően felvértezve a világhálón terjedő átverések kivédésére.
Ezeknek az előadásoknak az a fő üzenete, hogy személyes adataink biztonságára minden körülmény között vigyázni kell, hangsúlyozta Tóth László. Nem szabad kiadni a személyes, vagy banki adatokat, mert ezekkel nagyon könnyen vissza lehet élni.
A számok azt mutatják, hogy naponta ezres nagyságrendű azon próbálkozások száma, amikor csalók igyekeznek áldozataikat átverni. tegyük hozzá, a zalai adatok szerint sajnos hetente több alkalommal sikerrel is járnak.
A leggyakoribb, hogy banki ügyintézőnek adja ki magát a csaló, az internetes áruházak közötti is számos a bűnözők által működtetett. Az is elterjedt módszer, amikor valamilyen eladásra hirdetett portékára jelentkezik a “vevő”, aki aztán adathalász oldalra navigálja az eladót. Az így megszerzett banki adatokkal nem minden esetben élnek vissza azonnal, megeshet, hogy csak hónapokkal később használják fel a bűnözők, amikor már nagyon nehéz visszafejteni, hogyan is történt a visszaélés, figyelmeztetett a szakember.
Tóth László azt javasolta, online felületeken soha ne rögzítsünk bankkártyánk adatait, a vásárláshoz használt számlán pedig csak a vételhez szükséges összeg legyen, a gyanús e-maileket elolvasás, megnyitás nélkül töröljük. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában