Tíz éves a zalaegerszegi Tűtáncoltatók foltvarró szakkör

2024.05.25. 20:00

Foltvarrók találkozója a Göcseji Tudásközpontban - fotógaléria

Annakidején a csácsi városrész iskolája adott otthont a foltvarró szakkörnek, amely mostanra a Göcseji Tudásközpontban tartja heti foglalkozásait.

Arany Horváth Zsuzsa

A fennállása tíz éves évfordulóját ünneplő Tűtáncoltatók kézműves szakkör tagjai, középen sötétkék felsőben vezetőjük, Takács Zoltánné Éva, előttük a kiállított alkotások egy része

Fotó: Pezzetta Umberto

A Takács Zoltánné Éva vezette csapat a tíz éves születésnapot az új bázison szombaton kiállítással és regionális találkozóval ünnepelte, megmutatva az érdeklődők számára, hogy a foltvarrással készült használati és dísztárgyakon megjelenő formáknak, mintáknak, motívumoknak csak a fantázia szab határt. Ezt bizonyítja az a foltvarrással készült kollekció, mely a vásárcsarnok melletti Göcseji Tudásközpont emeletén látható tárlaton a szakkör tagjainak arcmását tárja a látogatók elé.

A tagok arcképe "foltvarrt" textileken
Fotó: Pezzetta Umberto

A kézműves technikával már 25 éve foglalkozó Takács Zoltánné Éva a tárlatnyitón lapunknak elmondta, egy 2014-es tanfolyam hozta össze a foltvarrásra ráérző, jellemzően nyugdíjas tagokat, akiket nemcsak a varrás, hanem a barátság is összetart. A patchwork varrás nemcsak közös kikapcsolódás, de a szellem karbantartására is kiválóan alkalmas, mondta a szakkör vezetője.

A klub tagjai terítőket, táskákat, gyermekjátékokat, figurákat, takarókat, párnákat készítenek, amihez az anyagokat gondosan megválogatják. A foltvarrás számít az újrahasznosító anyaggyűjtőkre is. A jubileumra a dunántúli régió hasonló szakkörei is meghívást kaptak, a zalaegerszegiek is szívesen járnak országos találkozókra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában