Elásta a kertjében a barátját

2024.01.10. 15:30

Két késszúrással, bordatöréssel tragédiába torkollott az este

Az utolsó szó jogán is tagadta, hogy barátja halálát okozta volna az 57 éves orosztonyi M. Gábor, akinek büntető perében szerdán tartottak tárgyalást az egerszegi törvényszéken.

Arany Gábor

A diófa mellé temette el a barátját M. Gábor

Fotó: Rendőrség

Először dr. Gergye Tamás bíró tanúk vallomását ismertette. Ezek egyike arról szólt, hogy M. Gábor és a faluban huzamos ideje hajléktalanként élő, nála öt évvel fiatalabb barátja régóta viharos kapcsolatot tartott fenn egymással. Sokat veszekedtek, s ez nem egyszer tettlegességig fajult, különösen, ha mélyebben néztek a pohár fenekére, ami pedig gyakran megesett.
A bíró ismertette annak a férfinak a vallomását is, aki a 2022 márciusa óta letartóztatásban lévő M. Gábornak egy ideig zárkatársa volt. A férfi arról számolt be, hogy M. Gábor beszélt neki a halállal végződő estéről. Eszerint azon a napon, 2021. december 4-én délután együtt kezdett italozni a barátjával, estére lerészegedtek, és a vendége szexuálisan közeledett hozzá. 
Emiatt verekedés tört ki, M. Gábor kést ragadott, az ittas barátja pedig beleesett a pengébe. Miután a zárkatárs által elmondottakat a nyomozók ismertették az orosztonyi férfival, ő részletes beismerő vallomást tett. Ezt azonban a bíróság előtt már visszavonta, és pusztán annyit ismert el, hogy eltemette a halott barátját.
A szerdai tárgyaláson elhangzottak a perbeszédek, a vádat képviselő dr. Nagy András ügyész a vallomások ellentmondásaira hívta fel figyelmet. Volt olyan alkalom, amikor M. Gábor azt állította, december 4-e előtt napokig nem látta barátját, másnap reggel pedig holtan találta az ágya mellett. Utána elismerte, aznap járt nála a fiatalabb férfi, és beszélt a közös italozásról is. Máskor azt állította, barátja este elment tőle, és reggel vette észre, hogy holtan fekszik nála a földön. A megtalálását is többféleképpen mondta el, az egyik variáció szerint kisebb vérnyomok voltak a test körül, de ezt annak tudta be, hogy a barátjának néha eleredt az orra vére, emiatt ki is takarította a lakást. A másik változat szerint semmilyen sérülést nem látott a holttesten, amit egyébként M. Gábor az udvarán ásott el, és 2022. március 1-én itt találták meg. Különös módon sérülés nélküli póló volt rajta, ami arról árulkodott, hogy M. Gábor átöltöztette mielőtt eltemette. A barátja halált ugyanis a hastájékán és a szegycsontja alatt ért két szúrás okozta, ami ellentmond a beleesés lehetőségének, emellett súlyos bántalmazásról, bordatörésekről árulkodó sérüléseket is találtak a testen.
M. Gábort aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolta meg a főügyészség. Beismerés, tárgyalásról lemondás esetére pedig 20 év fegyház kiszabására téve indítványt.
A védő, dr. Schein István perbeszédben M. Gábor szakértők által megállapított személyiségzavarát hozta fel, és hogy két durva, alkoholizáló férfi közötti konfliktus vezetett a tragédiához, de nem tudható pontosan, hogy mi történt azon az estén. Végezetül a bűncselekmény elkövetését tagadó védence felmentését indítványozta, illetve a bűnösség megállapítása esetén minősítések mellőzését.
A tárgyalást ítélethirdetésre jövő csütörtökre elnapolták. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában