Ne indulj el havas vagy jeges szélvédővel!

2023.12.28. 11:30

Téli közlekedési tanácsok Soós Szabolcs rendőr alezredestől

Az esővel, a hóval, a jéggel, a faggyal, a köddel minden megérkezett decemberben, ami jelentősen megnehezíti a közlekedést, tegyük azt gépjárművel, kerékpárral vagy gyalogosan. A megváltozott út- és látásviszonyok a közlekedés valamennyi részvevőjétől más hozzáállást kívánnak meg, amelyről Soós Szabolcs rendőr alezredessel, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársával beszélgettünk.

Antal Lívia

Soós Szabolcs

Fotó: Antal Lívia

– A gépjárművek esetében ilyenkor elengedhetetlen az akkumulátorok, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer állandó ellenőrzése. A téli közlekedés kapcsán ugyancsak fontos a jégkaparó, a jégoldó spray, a fagyálló ablakmosó folyadék vagy páramentesítő megléte. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a gépkocsivezetők nem tisztítják meg kellőképpen a jegesedéstől vagy a hótól a járművek ablakait. Elegendőnek tartanak egy kis rést a szélvédőn. Gondolják ezen kilátnak, és úgy indulnak el, jelentős baleseti kockázatot megkísértve. Reggel későn világosodik, este korán sötétedik, köd van, elégtelenek a látási viszonyok. A gyalogosoknak, kerékpárosoknak emiatt ajánlatos lenne láthatósági mellényt vagy eszközt viselniük. Nem beszélve arról, hogy a csúszós útfelületeket kikerülve nem feltétlen a gyalogátkelőt választják az átkelésre.

A síkos utakon való közlekedés teljes összpontosítást kíván meg a sofőrtől. A fékút télen egyértelműen hosszabb, ezért fontos nagyobb követési távolságot tartva lassabban vezetni a közlekedési balesetek elkerülése érdekében. Magyarországon ugyan nem kötelező a téli abroncs használata, viszont nem érdemes kockáztatni. Nem véletlenül javasolt, hogy 7 Celsius-fok átlaghőmérséklet alatt már téli abroncsot használjunk, amellyel rövidebb a fékút is, ajánlotta figyelembe a rendőr alezredes.

– Amennyiben irányíthatatlanná válik a jármű a csúszós, jeges útfelületen, ne a fékre lépjünk egyből, hanem mérsékeljük az autó sebességét, és kormányzással kíséreljük meg az úton tartani. Ne feledje senki, hogy a téli vezetés egészen más, mint a nyári vezetés. Éppen ezért legfőbb ajánlás az időjárási, a látás- és útviszonyokhoz való alkalmazkodás. A gépjárművezetők esetében ez a sebesség megfelelő választását is jelenti. A sofőrök, a járműben utasként helyet foglalók ne feledkezzenek meg a passzív biztonsági eszközök használatáról, valamint a gyermekbiztonsági rendszerek alkalmazásáról sem, amelyre valamely oknál fogva, egész évben fel kell hívni a figyelmüket.

A téli út- és látásviszonyokkal a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak is számolniuk kell. A gyalogosok fokozott figyelemmel közelítsék meg gyalogátkelőket, nézzenek körül, illetve ne lépjenek ki az autóbusz takarásából, mert nem biztos, hogy a járművezetők időben észre veszi őket. Szakadó hóban, jeges úton nem tanácsos kerékpárra ülni, mert a nagy csúszásveszély. A korlátozott látási viszonyok között nehéz a kerékpárosokat is észlelni, ezért ajánlott a településen belül a fényvisszaverő mellény viselése.

A közúti forgalom valamennyi résztvevőjének tekintettel kell lenni egymásra a vonatkozó szabályok betartásával a balesetek elkerülése érdekében. Hamarosan itt a szilveszter. Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, azaz aki vezet, nem fogyaszthat szeszes italt. A rendőrség kéri, mindenki tegyen azért, hogy az ünnep az ünnep maradjon, és még véletlenül se torkolljon tragédiába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában