Elfogták az egyik tolvajt, a nyomozási bíró elrendelte a letartóztatását

2023.08.15. 08:36

GPS antennákat loptak traktorokról (Frissítve!)

A zalai rendőrök azonosították a bűncselekmény elkövetéséhez használt gépkocsit, a szeghalmi egyenruhások pedig elfogták az egyik elkövetőt- írja a police.hu.

Zaol.hu

A menekülő férfi futás közben a nála lévő zsákot behajította egy bokros területre, több frissen lopott antenna került elő belőle

Forrás: police.hu

A Lenti Rendőrkapitányság nyomozást folytat nagyobb értékre elkövetett lopás bűntett miatt, mivel ismeretlenek 2023. július 29-én éjszaka Csesztregen több traktorról GPS-antennákat szereltek le és vittek el. A kár értéke megközelítőleg 10 millió forint. Az elmúlt hónapokban Szentgyörgyvölgyön és Rédicsen is történt hasonló jellegű bűncselekmény.

A zalai rendőrök nemzetközi együttműködés keretében kiderítették, hogy az elkövetők egy olyan autót használnak, amelyhez két litván rendszám is tartozik, és Európa több országában is tucatnyi jeladót loptak el.

Forrás: police.hu

A lenti nyomozók Békés vármegyei kollégáik segítségével augusztus 12-én hajnalban Körösladány közelében találták meg a keresett gépkocsit. A szeghalmi rendőrök az előlük menekülő két férfi közül az egyiket elfogták. Ő futás közben a nála lévő zsákot behajította egy bokros területre, több frissen lopott antenna került elő belőle.

A 38 éves litván férfi gyanúsítotti kihallgatását követően a zalai rendőrök őrizetbe vették, kezdeményezték letartóztatását. (Forrás: police.hu)

Az üggyel kapcsolatban a Zala Vármegyei Főügyészség az alábbiakról tájékoztatta portálunkat: jelentős értékre elkövetett lopás bűntette miatt indítványozta a Lenti Járási Ügyészség annak a büntetlen előéletű, 38 éves, litván állampolgárságú férfinak a letartóztatását, aki ismeretlenül maradt társával egy csesztregi telephelyen álló munkagépekről tulajdonított el értékes alkatrészeket.

A büntetőeljárásról tájékoztatva dr. Németh Eszter, a főügyészség helyettes sajtószóvivője közölte, a letartóztatási indítvány szerint a magyarországi kötődéssel nem rendelkező litván állampolgárságú férfi és ismeretlen társa 2023. július 29-én éjszaka hajnali fél egy körül egy csesztregi mezőgazdasági vállalkozás telephelyére bement és az ott álló munkagépekről GPS-antennákat és monitort szerelt le, majd tulajdonított el összesen több mint 11 millió forint értékben. Az eltulajdonított alkatrészeket a gyanúsított feltehetően értékesítette. Az eljárás során felmerült a gyanú, hogy a litván férfi 2023 áprilisa és júliusa között egyéb mezőgazdasági vállalkozások telephelyeiről is tulajdonított el GPS-antennákat. 

A litván állampolgárságú férfi gyanúsított magyarországi kötődéssel nem rendelkezik, a 2023. augusztus 12-én történt rendőri intézkedés során pedig szökést kísérelt meg, ezért az ügyészség a férfi letartóztatását a gyanúsított jelenlétének biztosítása érdekében, valamint a bizonyítás megnehezítésének, vagy meghiúsításának – az ismeretlen elkövető társával, az alkatrészek megvásárlóival való esetleges összebeszélés - és a bűnismétlés megakadályozása érdekében indítványozta. 

Az egerszegi járásbíróság nyomozási bírója hétfőn délután az ügyészség indítványát elfogadva elrendelte a litván férfi letartóztatását 30 napra. A döntés jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában