Elmenekült a másik sofőr

2023.08.08. 08:11

Embercsempészt segített előfutóként

Ausztriába tartott a két afgán és kilenc indiai személy

Arany Gábor

Ebben a Mercedes Vitóban szállították a 11 utast

Fotó: Ügyészség

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség embercsempészés bűntette miatt emelt vádat egy pakisztáni állampolgárságú férfivel szemben, aki tavaly novemberben előfutó autóval segítette külföldiek illegális fuvarozását a szerb határtól Ausztria felé.

A történtek miatt büntetőeljárás indult, ebben nemrég született vádirat, amelyről dr. Jánky Judit, a vármegyei főügyészség sajtószóvivője adott tájékoztatást. A 29 éves pakisztáni férfi 2022. november 16-án hajnalban a magyar-szerb államhatár mellől a magyar-osztrák határ felé tartott német forgalmi rendszámú Mercedes gépkocsival, hogy biztosítsa a mögötte érkező, bolgár rendszámú Mercedes Vito furgon útját. A Vitóval az eljárásban ismeretlenül maradt embercsempész a magyar-szerb államhatárnál felvett két afgán és kilenc indiai állampolgárságú személyt szállított. Az Ausztriába tartó külföldiek nem rendelkeztek a hazánk, illetve az Európai Unió területére érvényes beutazási és tartózkodási engedéllyel. A két gépkocsi ugyanazon az útvonalon, egymást követve haladt a magyar-osztrák határ felé, azonban a furgon Tatabánya térségében letért az M1-es autópályáról és az autópálya alatt átvezető úton megállt, a járművet vezető embercsempész pedig 11 utasát a gépkocsiban hátrahagyva elmenekült. 

A jármű rakterébe zsúfolt külföldieket a rendőrjárőr megtalálta, az ismeretlen személyazonosságú embercsempészt azonban nem tudták elfogni. Sikerült azonban még aznap megállítani az Ausztria felé továbbhajtó Mercedest, és elfogni a vezetőjét, aki személyazonosságát más számára kiállított, hamis okmányokkal igazolta, majd az előállítását követően, az őrizetbe vételekor árulta el a valódi nevét és az adatait. Az ügyészség a letartóztatott vádlottal szemben büntetésként végrehajtandó, börtönben letöltendő szabadságvesztés kiszabását és Magyarország területéről való kiutasítást indítványozott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában