Elkezdődött a betakarítások időszaka

2023.07.11. 14:13

Kombájnnal ütközött az autós, a rendőrség a szabályokra hívja fel a figyelmet

A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság a mezőgazdasági járművek közlekedésével kapcsolatos fokozott baleseti kockázatra, valamint a vonatkozó közlekedési szabályok betartására hívja fel a figyelmet.

police.hu

Fotó: police.hu

Zala vármegye közúti közlekedésében is megélénkül a mezőgazdasági vontatók, traktorok, kombájnok forgalma a nyári betakarítások időszakában. A sofőrök gyakran találkozhatnak a velük azonos, párhuzamos útfelületen közlekedő vagy azt keresztező, különböző kategóriákba sorolható járművekkel, valamint terményekkel megrakott járműszerelvényekkel, melyek közlekedése fokozott baleseti kockázatot rejt magában.

Egy 79 éves kerecsenyi férfi 2023. július 10-én 9 óra 45 perc körül Kilimánon, a Petőfi Sándor utcában közlekedett személyautójával Gelse felé. A sofőr figyelmetlensége miatt nem tartott megfelelő oldaltávolságot, és nekiütközött a vele szemben lehúzódva haladó kombájn bal első kerekének. A baleset következtében nem történt személyi sérülés.

Fotó: police.hu

A mezőgazdasági vontatók, lassú járművek, valamint önjáró munkagépek kizárólag akkor vehetnek részt a közúti közlekedésben, ha:

  • azt közúti jelzőtábla nem tiltja, vagy ha tiltja tábla, de a mezőgazdasági munkaterület másként nem közelíthető meg;
  • érvényes hatósági jelzéssel, engedéllyel, kötelező felelősségbiztosítással rendelkezik, és megfelel a vonatkozó műszaki előírásoknak (világító- és jelzőberendezések, fék);
  • a zöld, ,,M” betűjelű forgalmi rendszám használatára vonatkozó speciális szabályokat a jármű vezetője betartja;
  • leszerelt vágóasztallal közlekedik;
  • a túlméretes jármű az adott út kezelőjének útvonalengedélyével rendelkezik;
  • a fenti járművek a gumiabroncsaikra tapadt sarat és egyéb szennyeződéseket a közútra történő felhajtás előtt, illetve az úttestre felhordott szennyeződéseket letakarítják;
  • a szállított terményt letakarják.

A rendőrség arra kéri a járművek vezetőit, hogy a közlekedés biztonsága érdekében a nagy méretű mezőgazdasági járműveket, a terményszállító tehergépkocsikat fokozott figyelemmel közelítsék meg, legyenek türelmesek, előzékenyek, és segítsék az ilyen jellegű járművek közlekedését!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában