Azt állítja, ijedtében temette el halott barátját

2023.06.22. 10:17

Tagadja az emberölést az orosztonyi férfi

Arany Gábor

A diófa alatt találták meg a holttestet

Forrás: police.hu

Fotó: rendőrség

Azzal vádolják azt a férfit, aki csütörtökön állt az egerszegi törvényszéken tartott előkészítő ülésen dr. Gergye Tamás bíró elé, hogy megölte, majd a kertjében elásta ivócimboráját.

Ezt azonban tagadja a most 57 éves, büntetlen előéletű orosztonyi M. Gábor. Bírói kérdésre úgy fogalmazott, ijedtében nem jól cselekedett, mert amikor reggel holtan találta ágyánál a barátját, eltemette a kertben és nem értesítette a hatóságokat. 

A vádiratba foglaltak szerint M. Gábor baráti viszonyban volt falubelijével, aki 2006 óta hajléktalanként élt a településen és rendszeresen nála, Szent István utcai házában húzta meg magát. A lakhatásért cserébe a későbbi áldozat a nyugdíjából vásárolt szállásadójának is élelmiszert és alkoholt. A két férfi között gyakoriak voltak a veszekedések, ilyenkor a házigazda bántalmazta is a vendégét. A vádiratba foglaltak szerint 2021. december 4-én délelőtt a hajléktalan férfi a falusi kisboltban élelmiszert és bort vásárolt, majd betért a barátjához és italozni kezdtek. Az estére lerészegedett házigazda szexuálisan próbált közeledni vendégéhez, aki ezt elhárította, mire a visszautasított férfi dühében az ágyról lelökte, többször megrúgta a földre került társát a felsőtestén. Ez után az ágyra emelte, majd a háton fekvő férfire térdelt, és az éjjeliszekrényről elővett  6-8 centis pengéjű késsel áldozatát kétszer hasba szúrta. Ezt után lelökte az ágyról az eszméletét vesztett cimboráját, aki  rövid időn belül meghalt. Társával nem törődve elaludt M. Gábor, csak másnap reggel észlelte, mi történt, de ezzel sem törődött, elindult dolgozni Kerecsenybe. Este tért haza, aztán késő éjszaka a holtteste kihúzta az udvarra, a lakóháza mögötti részen a diófa alatt ásott 20-30 centiméteres gödörbe a holttestet eltemette, aztán földet, gallyakat szórt rá, áldozata ruházatát elégette.

Idővel azonban helyi kis boltot üzemeltető és a hajléktalant élelmiszerrel, ruházattal rendszeresen támogató nőnek hiányozni kezdett a férfi, aki amíg pénze volt, naponta betért hozzá, és eltűnéséről értesítette a rendőrséget, ezt követően találták meg 2022. március 1-én az elásott holttestet.

A Zala Vármegyei Főügyészség aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a letartóztatásban lévő férfivel szemben. Abban az esetben, ha a vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekményt a vádiratban foglaltak szerint beismeri, a tárgyaláshoz való jogáról lemond, az ügyészség 20 év fegyházbüntetés és 10 év közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta. M. Gábor elutasította ezt a lehetőséget, mert tagadta, hogy megölte barátját. Azt állította, a közösen elfogyasztott vacsora után társa elment a házból, ő meg lefeküdt aludni. Reggel felébredve találta meg barátja holttestét a lábánál. 

A vádlott tagadására tekintettel büntetőügyben a tárgyalást tartanak, ennek időpontját később tűzik ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában