Pénz az átjelentkezésért, a voksokért

2022.04.20. 14:07

Választás rendje elleni bűntett miatt marasztalták el a zalai triót

Pénzzel akarta befolyásolni az önkormányzati választást a mikekarácsonyfai házaspár, nyolcvan embert vontak be az akcióba.

Arany Gábor

Forrás: Illusztráció / Koszticsák Szilárd / MTI

A történtek miatt büntetőeljárás indult, szerdán az egerszegi törvényszéken dr. Gergye Tamás bíró tartott előkészítő ülést az ügyben.

A vádiratba foglaltak szerint a 2019. októberi önkormányzati választáson a 330 lakosú Mikekarácsonyfán élő 41 éves F. J. G. polgármester-jelöltként indult, ehhez szeptember elején leadta a szükséges ajánlásokat. Felesége, a 33 éves F-né I. V. pedig egyéni listás jelöltként indult a választáson.

A polgármesterség elnyerése érdekében a házaspár elhatározta, hogy a választás eredményét befolyásolják oly módon, hogy 15-20 ezer forintot adnak szűkös anyagi körülmények között élő embereknek, akik cserébe a településre bejelentkeznek a birtokukban lévő két ingatlanba, és a polgármester-jelöltre szavaznak. Ehhez a férfi először egy szécsiszigeti ismerősét kérte meg a mikekarácsonyfai bejelentkezésre. Munkát is ajánlott a szavazatáért, és arra kérte, segítsen további átjelentkező voksolók beszervezésére. Az 51 éves B. É. elfogadta az ajánlatot, így lett az ügyben harmadrendű vádlott.

A választás előtt hetekkel, szeptemberben a polgármester-jelölt és szécsiszigeti ismerőse két alkalommal megjelent a nagykanizsai hajléktalanszállón, és lakóknak megígérték, miszerint a lakcímváltozást bejelentő formanyomtatvány aláírásakor és a személyi okmányaik átadásakor 5 ezer, a szavazat leadása után további 15 ezer forintot kapnak. A szavazáshoz pedig átszállítják őket Mikekarácsonyfára. Ekkor 27 leendő szavazót szerveztek be. Nem sokkal később a házaspár megjelent a hajléktalanszállónál, kiosztották az új lakcímkártyákat és az ígért pénzt.  A polgármester-jelölt és felesége más zalai településeket is felkeresett és ugyanezen módszerrel még 52 embert - összesen 80 személyt - sikerült rávenni, hogy változtassák meg a lakcímüket és F. J. G-ra szavazzanak.

A tervek szerint az átjelentkezettek szállítását is a házaspár intézte volna, de az ügyben pár nappal a választás előtt büntetőeljárás indult, ezért a férfi a polgármester-jelöltségtől, míg felesége a képviselő-jelöltségtől 2019. október 8-án visszalépett.

A trió tagjait a megyei főügyészség választás rendje elleni bűntettel vádolta meg. Az ügyész a vádlottak beismerő vallomása, a tárgyalásról való lemondásuk esetén F. J. G-ra 1 év 6 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett, míg feleségére és a harmadrendű vádlottra 1-1 év, végrehajtásában 1 esztendőre felfüggesztett ítélet kiszabását indítványozta.

Szerdán az egerszegi törvényszéken az előkészítő ülésen mindhárom vádlott elismerte bűnösségét, lemondott a tárgyalásról.

Védőik enyhébb szankcióra, pénzbüntetés kiszabására, próbára bocsátásra, illetve előzetes mentesítésre tettek indítványt.

Az előkészítő ülésen jogerős ítélet született: F. J. G büntetése 1 év börtön, végrehajtásában 2 esztendőre felfüggesztve, vádlottársai 8-8 hónap börtönt kaptak a végrehajtást 1 évre felfüggesztve. Mindhárom vádlott előzetes mentesítésben részesült a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában