Drága fotók készültek

2022.03.29. 11:55

Mutatjuk, mennyi zalai autós számára maradt emlékezetes a Speedmarathon

Emlékezetes volt a múlt heti Speedmarathon akció 251 zalai autós számára, ennyi esetben mértek sebességtúllépést a rendőrségi traffipax.

Arany Gábor

Takács Hajnalka főtörzsőrmester a 75-ös út forgalmát ellenőrzi Zalaszentmihályon

Forrás: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Zala megyében a rendőrök 77 helyszínen, összesen 251 sebességtúllépést mértek, ebből 55 gépjárművezető már a helyszínen megkapta a bírságát. A sebességellenőrzés a múlt héten március 24-én reggel 6 órától 25-én reggel 6 óráig zajlott, miközben az egész március 21-vel indult héten fokozott sebességellenőrzés volt Magyarországon. Az ellenőrzések hátterében az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) áll, amely a tagországai számára március 21-27 közötti időszakra “Speed” elnevezéssel hirdetett fokozott sebesség ellenőrzést. Ehhez a magyar rendőrség is csatlakozott. A Speedmarathon annyiban különleges, hogy 24 órás időszakban a rendőrség minden eszközét és szabaddá tehető emberét kivezényelte az utakra sebességellenőrzésre. Ezek helyszínét a rendőrség az állampolgárok javaslatait figyelembe véve állapította meg.
 

A sebességmérési akciókat a rendőrség előre jelezte. Az országban a Speedmarathon 24 órája alatt így is 457 061 autót ellenőriztek a sebességmérési eszközök. Országosan 1297 helyszínen mértek 706 rendőr közreműködésével, és  összesen 7709 esetben intézkedtek sebességtúllépés miatt. Ebből 2341 alkalommal meg is állították a szabályszegőket; 868  fővel szemben bírságot szabtak ki, míg 81 sofőr ellen eljárást kezdeményeztek. A többi 5368 esetben leállítás nélküli ellenőrzés történt, itt a gépkocsivezetők bírságukra postai úton számíthatnak.     

 

A legtöbb autóst Budapesten ellenőrizte a hatóság, ott 161 823 sebességmérés történt, a gyorshajtáson rajtakapott 1021 autós az országos átlag alatti volt. Az átlagon aluli számú gyorshajtót produkálta még Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Veszprém és Somogy megye. Az ellenőrzött autósok számához képest a legnagyobb arányú gyorshajtást Komárom-Esztergom megye érte el, ott az ellenőrzött járművek 6 százaléka lépte át a megengedett sebességet, és 3 százalék feletti  volt  Hajdú-Bihar és Nógrád megye. Kevéssel lépték át az átlagos szintet Bács-Kiskun és Tolna megye autósai. 

 

Arányaiban még Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Vas és Zala megye autósainak kell még büntetést fizetniük a nehezebb jobb láb miatt.
 

A gyorshajtók mellett nem mellékesen a Speedmarathon akcióban a rendőrök 116 egyéb jogsértést is felderítettek.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában