Traffipax közkívánatra

2022.03.25. 07:00

A gyorshajtók voltak a 24 órás ellenőrzés célkeresztjében Zala megyében is

Gyorshajtókra „hegyezték ki” az egész Európát érintő, 24 órás közlekedésbiztonsági kampányt, melyhez a zalai rendőrök is csatlakoztak.

Arany Gábor

Takács Hajnalka főtörzsőrmester a 75-ös út forgalmát ellenőrzi Zalaszentmihályon

Forrás: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Megyénkben csütörtök reggel hat órakor kezdődött az akció, melyben hetvenhét helyszínen bukkantak fel mobil sebességmérő eszközök, ahogy erről Anti András alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője érdeklődésünkre beszámolt. 

 

Az egyik mérési helyszín Zalaszentmihályon volt, ahová a lakosság kezdeményezésére települt ki a traffipax csütörtökön délelőtt. Ennek az a magyarázata, hogy az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a Roadpol által Németországból érkezett ötlet alapján kezdeményezett Speed­marathon abban újszerű, hogy az akció előtt ajánlásokat kértek a polgároktól arra nézve, hol legyenek sebesség-ellenőrzések. Ezt a metódust követte hazánk is. 

 

A megyénkből érkezett javaslatok zöme egybeesett a rendőrség által is preferált helyekkel – árulta el Anti András. Az osztályvezető szólt arról is, hogy az elmúlt évhez képest romló helyzetet mutat az idei első hónapok zalai baleseti statisztikája. Igaz, a megelőző időszakban, 2020–21-ben a járvány miatt csökkent a közlekedési balesetek száma. Az arányokban azonban nem történt változás, a fő ok továbbra is a gyorshajtás: a balesetek 34 százaléka a sebesség nem megfelelő alkalmazása miatt (abszolút és relatív gyors­hajtás) következett be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában