Frissen Zalából

2022.02.17. 07:00

Pénzt váltott illegálisan két nagykanizsai férfi, nem jogerősen elítélték őket

Illegális pénzváltókat ítéltek nem jogerősen pénzbüntetésre kedden az egerszegi járásbíróságon.

ZH

Üzletszerűen váltották a pénzt

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Az 1962-ben született nagykanizsai férfi és hat évvel fiatalabb vádlott-társa külön-külön az 1990-es évek végétől foglalkozott pénzváltással rendszeresen és üzletszerűen. Nagykanizsán, az Erzsébet téren, majd a 2000-es évektől a Dél-Zala Áruháznál lehetett őket megtalálni. Tevékenységük a városban köztudott volt, a helybeliek, de az átutazók is szájhagyomány útján, illetve ismerősökön keresztül jutottak el hozzájuk, és ők az engedéllyel rendelkező pénzváltóknál kedvezőbb feltételekkel váltottak. 


A két férfi főállású munkahellyel nem rendelkezett, a hivatalos pénzváltók nyitva­tar­tására jellemző időpontokban voltak elérhetők. Az átváltáshoz szükséges készpénz kisebb részét ruházatukban tartották, nagyobb részét pedig az áruház előtt vagy a közelben parkoló gépkocsijukban tárolták, így egyes esetekben az áruház szélfogójában váltottak, máskor az ügyféllel a parkoló autónál. 


Engedélyük nem volt, magánszemélyként nem is kaphattak volna, s hitelintézet, kiegészítő pénzügyi szolgáltatás végzésével foglalkozó közvetítő alkalmazottai sem voltak. A rendőrök 2019. január 29-én intézkedtek velük szemben, és különböző pénznemben jelentős összeget – közel 100 millió forintot, valamint 67,5 ezer eurót, 140 ezer horvát kunát, 11 ezer svájci frankot, 10,5 ezer angol fontot, 15,5 ezer svéd koronát és több mint 2 ezer amerikai dollárt – foglaltak le. 


A bíróság a két férfit jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettében marasztalta el, és az ügyészi indítvánnyal egyezően pénzbüntetést szabott ki rájuk, egyenként 600 ezer forintot. A lefoglalt forintot és valutát elkobozta tőlük. Enyhítő körülményként értékelte, hogy a két férfi büntetlen előéletű, elismerték a bűncselekmény elkövetését, és részben beismerték a bűnösségüket. Súlyosító körülmény volt a hosszabb időn át történő elkövetés. 
Az ítélet nem jogerős, az egyik vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, társa és védője 3 napot tartott fenn a fellebbezés megfontolására. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában