Frissen Zalából

2021.11.28. 07:00

Vigyázzunk a csaló, internetes kereskedőkkel

Az internetes vásárlás számos előnnyel bír, de rejt veszélyeket is. Nem először számolunk be olyan esetekről, amikor nem létező portékákat kínáltak a csalók eladásra, többnyire sikerrel.

Arany Gábor

A csaló cégek előszeretettel hirdetnek erős immunitást, gyors gyógyulást ígérő étrend-kiegészítőket Illusztráció: Shutterstock

Nemrég két büntetőeljárásban született vádirat, ezeket dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője ismertetett. Egy 41 évest jászladányi nő 2019 februárjában elvesztette munkahelyét és megnehezült anyagi helyzetének javítására internetes portálokon népszerű műszaki cikkek, használati eszközök, bútorok eladójaként jelentetett meg hirdetéseket. Ezekkel a portékákkal nem rendelkezett, csak bevételre akart szert tenni. A meghirdetett termékeket rendszerint kiváló, új, vagy újszerű állapotúnak tüntette fel, és 20-100 ezer forint között olyan kedvező áron kínálta a boltokhoz, a használtpiachoz képest, hogy 88 vevő lépre is ment. Az asszony a számlájára érkező pénzt saját és családja napi megélhetésére, kiadásaira fordította.

Hasonló módszerrel dolgozott a történtek idején 20 éves nő, aki három gyermekét nevelve nem rendelkezett elegendő jövedelemmel a család eltartásához. Ezért 2019 májusától a következő év júliusáig először édesanyja tudta nélkül az ő internetes profilját felhasználva, majd később az általa létrehozott különböző profilokkal az internetes oldalon különböző portékákat, többségében textiltermékeket, függönyöket és ágyneműhuzatokat hirdetett eladásra 3-18 ezer forint közötti áron. A termékek már a hirdetései feladásakor sem álltak a rendelkezésére és azokat nem is volt lehetősége megszerezni, majd értékesíteni.

A fiatal nő a hirdetésekre jelentkező összesen 48 vevővel közölte, hogy a megrendelt terméket a vételár átutalását követően postán küldi el, de ezt egyszer sem teljesítette, és végül az esetek többségében elérhetetlenné vált az átvert vevők számára. Az így megszerzett pénzt mindennapi megélhetésükre fordította. A fiatal nő cselekményeit – figyelemmel a jövedelmi helyzetére, a cselekmények jellegére és elkövetési idejére – rendszeres haszonszerzésre törekedve követte el.

A két nő ellen 88, illetve 48 rendbeli csalás miatt emeltek vádat.

Képünk illusztráció / shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában