Frissen Zalából

2021.11.03. 10:25

Kutyákra lőttek légpuskával, állatkínzás miatt indult eljárás két férfi ellen

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba két büntetőügyről adott tájékoztatást.

Arany Gábor

Fotó: pixabay.com

Az egyik eset tavaly november 5-én este Zalakaroson az Akácfa utcában történt, itt sétált egy 50 éves helybeli férfi kezében lőfegyvernek nem minősülő Slavia 630 típusú légpuskával. Az 5. számú ingatlanhoz érve a zárt udvarról a kerítésen át megugatta őt a Bagira nevű staffordshire terrier kutya, mire a férfi többször rálőtt. Az egyik lövedék a kutyát a mellkasán találta el, és szegycsont-borda találkozásánál mélyen az izomzatban fúródva állt meg. A kutyát elvitték az állatorvoshoz, aki azonban nem távolította el a lövedéket, mert annak nagyobb volt a műtéti kockázata, mint hogy a lövedék betokosodik és nem okoz további gondot.

A másik, szintén vádemelésig jutott történet eseményei 2021. március 29-én délelőtt zajlottak Szepetneken a Kisfaludy utcában. Ide került pár nappal korábban egy Scooby névre hallgató, pár hónapos, 8-9 kg súlyú pitbullkeverék fajta kölyökkutya, amit az utcában élő 66 éves férfi ajándékozott az ismerőse lányának. Az állatot az új helyén, egy teljesen körbe nem kerített udvaron szabadon tartották, emiatt a barátságos természetű kölyökkutya több esetben is szabadon kóborolt a Kisfaludy utcában. Így történt, hogy március 29-én délelőtt a kutya megjelent az őt ajándékozó 66 éves férfi házának udvarán. Az éppen a baromfiudvarban tartózkodó tulajdonos észlelve a kölyökkutyát, a műhelyéből előhozta 4,5 mm kaliberű, Lucznik 87 típusú légpuskáját és egy lövést adott le az egyébként kárt nem okozó, de a baromfikat zavaró ebre. A lövedék a kutya lapockáját találta el és okozott bőrsebzést – ennek gyógytartama általában 8 napon belüli. A kiskutya testéből részben kiálló, 4,5 mm kaliberű légfegyver lövedéket csipesszel eltávolították. A lövedék, amennyiben nem távolítják el az állatból, mint idegen test maradandó egészségkárosodást okozhatott volna az ebnél, továbbá a gerinces állatot ért légpuskával kilőtt lövedék – az ezzel járó fájdalom okán – okozhatott volna olyan sokkhatást, amely az eb elpusztulásához vezet, fogalmazott a vádirat.

A két férfi ellen a Nagykanizsai Járási Ügyészség állatkínzás vétsége miatt emelt vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában