Frissen Zalából

2021.06.08. 14:34

Herbál gyártásból és árusításból akarta fenntartani magát egy család Zalaegerszegen

Herbál, más néven új pszichoaktív anyagot tartalmazó, kábító hatású növény eladásából akarta fenntartani magát a család, az ügyükben nemrég született vádirat.

Arany Gábor

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba tájékoztatása szerint a történtek idején 49 éves zalaegerszegi férfi és 18 éves budapesti élettársa 2018 májusában határozta el, hogy herbált árusítanak. Ennek kivitelezésére bő egy éven át heti rendszerességgel rendeltek egy az eljárásban ismeretlenül maradt személytől postai úton pszichoaktív anyagok tartalmazó port zalaegerszegi lakóhelyükre a nő nevére.

Az anyagot jellemzően acetonban feloldották, majd különböző növényekre, legtöbbször fehérmályvára fújták rá. Az ily módon előállított növényi törmeléket Zalaegerszeg forgalmasabb részein árulták grammonként ezer forintért. A vádirat megállapítása szerint csak 2019. február közepétől április elejéig 181 gramm herbált adtak el különböző személyeknek, akikkel a nő tartotta telefonon a kapcsolatot, míg az áru átadását, a pénz átvételét a férfi bonyolította le. Történt ez annak ellenére, hogy előtte február 6-án Zalaegerszegen a Landorhegyi úton rendőrjárőr igazolta a férfit, és ekkor a ruházatában közel 37 gramm herbált találtak. A szabadságvesztésre ítélt férfi már elkezdte büntetése letöltését, ám a nő továbbra is folytatta a drog gyártását és értékesítését. Ekkor már az élettársa 28 éves fia kapcsolódott be az üzletbe. Ehhez az év augusztusában a nő újabb két alkalommal rendelt pszichoaktív anyagot tartalmazó port, és az ebből előállított herbált már a fiatalember értékesítette.

Ténykedésük nem maradt titokban, és az újabb rendőri intézkedéskor, augusztus 15-én a nő lakóhelyén, illetve a fiatalember gépkocsijában a nyomozók 33 gramm herbált foglaltak le, aminek új pszichoaktív anyagtartalma meghaladta 4,4 grammot.

Ezt követően a nő már felhagyott a herbál előállításával, nem így élettársa fia, aki “átvette az üzletet”, és már egyedül szerezte be a hatóanyagot, majd a bevált módszer szerint állította elő a herbált, amit grammonként ezer forintért árult a megyeszékhelyen. Tartott ez 2019. december 9-ig, amikor a rendőrök megjelentek Mártírok úti lakóhelyén és lefoglaltak nála 295 gramm sárga színű, új pszichoaktív anyagot tartalmazó port, valamint 0,5 gramm növényi anyagot.

A büntetőügyben az egerszegi járási ügyészség új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt emelt vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában