Frissen Zalából

2021.06.11. 15:37

Felfüggesztett börtönt kapott egy intim képekkel nőként zsaroló férfi

A Zalaegerszegi Törvényszék másodfokon eljáró tanácsa 2021. június 11. napján jogerős ítéletet hozott azon vádlottal szemben, aki magát egy társkereső oldalon nőnek kiadva megzsarolt egy férfit, hogy közzé teszi az intim jellegű fényképfelvételeit, ha nem fizet.

Zalaegerszegi Törvényszék

young attractive man lying in bed on line searching for sex or love finding a beautiful girl profile sending like using mobile phone in internet relationship and social media dating app modern lifestyle

Forrás: Shutterstock

Az I. rendű vádlott 2017 augusztusában hamis fényképek és nevek felhasználásával női álprofilt hozott létre egy internetes társkereső oldalon, amelynek regisztrált felhasználója volt a sértett is. A férfi felvette vele a kapcsolatot, majd rávette, hogy intim jellegű fotókat küldjön magáról.

Az I. rendű vádlott ezután szinte napi rendszerességgel beszélgetett a sértettel, majd 2017 októberében különböző indokokra hivatkozva – vonatjegy-vásárlás, gyermek betegsége stb. – pénzt kért kölcsön tőle. A férfi a pénzt a II. rendű vádlott nevén lévő, de a vádlottak által közösen használt bankszámlára utalta. A férfi eleinte eleget tett az I. rendű vádlott kéréseinek, majd később elzárkózott tőle. Ezt követően az I. rendű vádlott fenyegető tartalmú üzeneteket küldött neki, hogy amennyiben nem utal, közzéteszi az intim tartalmú fényképeit. Végül a sértett a hatósághoz fordult és feljelentést tett. A férfi a zsarolással több mint 1.110.000 Ft-tal károsította meg a sértettet, amelyből 33.000 Ft mobiltelefon-egyenleg feltöltés volt az I. rendű vádlott által megadott telefonszámokra.

Az elsőfokú bíróság a 2021. január 12. napján hozott nem jogerős ítéletében az I. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettében, ezért őt 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. Kötelezte továbbá, hogy 453.900 Ft kártérítést fizessen meg a sértettnek. A II. rendű vádlottat a bíróság 1 rendbeli folytatólagosan társtettesként elkövetett zsarolás bűntette alól bizonyítottság hiányában jogerősen felmentette.

Az I. rendű vádlott és védője felmentésért vagy enyhítésért, míg az ügyész a teljes kárösszeg és kamatai megfizetése iránt nyújtott be fellebbezést.

A Zalaegerszegi Törvényszék mint másodfokú bíróság a Keszthelyi Járásbíróság 2021. január 12. napján hozott ítéletét annyiban változtatta meg, hogy a sértett részére fizetendő, csalással és zsarolással megszerzett pénz – 33.000 Ft híján – a teljes összege visszafizetésére kötelezte, ezáltal a kártérítés összegét 1.077.250 Ft-ra módosította, illetve az állam javára fizetendő illeték összegét 27.234 Ft-ról 64.635 Ft-ra emelte. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta, így az jogerős.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában