Frissen Zalából

2021.05.12. 07:00

Szabadulása után betörések sorát követte el a kanizsai férfi: nem hagyhatja el a lakóhelyét

Személygépkocsit próbált lopni, de elakadt vele, és a jármű megmozdításához éppen a tulajdonostól kért segítséget a fiatal tolvaj.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

Kezdeményezték az előzetes letartóztatását

A különösnek mondható eset részleteit a megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba osztotta meg lapunkkal, annak kapcsán, hogy a kanizsai járási ügyészség kezdeményezte a fiatalember előzetes letartóztatását a jármű önkényes elvétele és más bűncselekmények miatt.

A lopás és más bűncselekmény miatt tavaly elítélt 20 éves nagykanizsai férfi 2021. február 24-én szabadult a börtönből feltételes kedvezménnyel, s ezt követően visszaköltözött édesanyjához. Munkahelye, rendszeres jövedelme nem volt, ezért vagyon elleni bűncselekményekkel próbált bevételhez jutni.

Szabadulása után nem tért jó útra

Április közepe táján a Kishegyi úton tört be egy hajlékba, amit átkutatott, majd üres kézzel távozott, de a rongálással 40 ezer forint kárt okozott. Ezekben a napokban fordult meg a Szőlősgazda úton is egy felújítás alatt álló családi háznál. Az épületbe bejutva néhány szerszámot, tányérokat, poharakat vett magához. A 30 ezer forint értékű zsákmányból nem került elő semmi.

Május első napjaiban a Kútvölgyi úton járt, és bejutva az egyik ingatlan udvarára egy krossz-motorkerékpárt próbált ellopni. Több méterre is eltolta a járművet, de nem tudta elindítani, mert hiányzott a motor­blokkja. Május 4-ére virradóan a Platán soron az egyik par­kolóban táblához láncolt segédmotoros kerékpárt próbált megszerezni. A láncot nem tudta elfűrészelni, ezért a táblát rögzítő bilincset vágta le, így már lejött a motort lezáró lánc, de végül a járművet nem vitte el, ám a próbálkozásával 45 ezer forint kárt okozott benne. Másnap este fél tizenegy körül az egyik Kazanlak körúti parkolóban Suzuki Swift gépkocsit nyitott fel. Megtalálta benne az indítókulcsot, és bár jogosítványa nem volt, elindult a járművel, ám pár méter megtétele után felugratott a padkára, és a sövénybe hajtva megállt. Ezután a fiatalember még zenét hallgatott az autóban, majd próbált az utcán segítséget kérni, hogy a kocsit a padkáról letolhassa, de épp a Suzuki tulajdonosát szólította meg, aki megpróbálta ekkor a fiatalembert visszatartani, de sikertelenül.

A következő napon, május 6-án délután a Szentgyörgyvári-hegyen jutott be egy ingatlanba. Felmászott az erkélyre, az ajtót befeszítette, átkutatta a többszintes épület helyiségeit, majd tévédekódert, távirányítót, egy csomag száraztésztát pakolt a táskájába. Ezután az épületre rögzített kamerák közül egyet levett és eldobott, majd betört a tárolóba, ahol benzint talált, ezt beletöltötte az ott álló robogóba, de enélkül távozott.

Fennáll a bűnismétlés veszélye

A rendőrök hamar a tolvaj nyomára jutottak, másnap kutatást tartottak a lakóhelyén, ami nem járt eredménnyel. Ezt követően , május 8-án a fiatalember visszavitte az ellopott dekódert és távirányítót a tulajdonosához.

Az ügyészség indítványozta a fiatalember letartóztatását tekintettel egyebek mellett a bűn­ismétlés veszélyére. Az egerszegi járásbíróság nyomozási bírója ettől eltérve a fiatalember bűnügyi felügyeletét rendelte el, aminek értelmében a lakóhelyét nem hagyhatja el.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában