Frissen Zalából

2021.05.21. 13:40

A zalaegerszegi Kóbor István lett az Év Tűzoltója

Óriási megtiszteltetés érte a Zalaegerszegi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különleges szerkezelőjét, Kóbor István címzetes tűzoltó zászlóst: a május negyedikei Tűzoltónap alkalmából dr. Pintér Sándor belügyminiszter a kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül az „Év Tűzoltója” miniszteri díjat adományozta számára.

Kósi Zsolt / Zala MKI

Kóbor István

Forrás: Zala MKI

Fotó: Kósi Zsolt tű.hadnagy

Kóbor István címzetes tűzoltó zászlós 1981-ben született Zalaegerszegen. A tűzoltói munkával már egészen kisgyermek korában megismerkedett, hiszen szintén István nevű édesapja is ezt a hivatás gyakorolta a zalai megyeszékhelyen.

Kóbor István
Fotó: Kósi Zsolt tű.hadnagy / Zala MKI

Kóbor István 2003. szeptember elsején lett a Zalaegerszegi HTP beosztott tűzoltója, és eddigi pályafutása során több kiemelkedő zalai és országos eseménynél is jelen volt. Máig élénken él az emlékezetében a 2004-es zalaegerszegi hűtőháztűz, ahol emberfeletti munkával sikerült megfékezni a lángokat a több napon keresztül égő üzemben. 2010-ben részese volt az ajkai vörösiszap-katasztrófa felszámolásának, és ugyancsak emlékezetesnek tartja a 2013-as történelmi dunai árvizet.

Ahhoz, hogy ezeknél az eseteknél tudása legjavát nyújtsa, kellett az is, hogy a legjobbaktól – vagy ahogy fogalmazott, a szakma régi motorosaitól – sajátítsa el a hivatás alapjait. Mint mondta, sokat köszönhet azoknak az elöljáróknak és kollégáknak, akik időt szántak rá, hogy megmutassák neki, hogyan válhat még jobb tűzoltóvá. Éppen ezért mostani elismerését elmondása szerint azoknak az embereknek köszöni meg leginkább, akik a pályáján elindították és sokat segítettek abban, hogy idáig eljutott.

Fotó: Kósi Zsolt tű.hadnagy / Zala MKI

Ehhez persze kellett az is, hogy Kóbor István minden lehetőséget megragadott, hogy képezze magát: beosztását tekintve jelenleg különleges szerkezelőként dolgozik, de eseti jelleggel rajparancsnokként is ellátja a rá bízott feladatot. Elöljárói szerint méltán szolgálat rá mostani elismerésére: munkájában precíz, tiszteletteljes, magas teherbírású, felkészült tűzoltónak tartják.

Kóbor István szabadidejét leginkább családjával tölti, hiszen két gyermek – egy 12 éves lány és egy 7 éves fiú – büszke édesapja. Emellett szívesen foglalkozik mezőgazdasággal is. Ebben az évben pedig két jubileumot is ünnepel: egyrészt idén tölti be 40., míg édesapja – a példakép – a 70. életévét. Ha pedig hozzávesszük, hogy ő lett az „Év Tűzoltója”, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy 2021 bizonyára az egyik legemlékezetesebb év marad Kóbor István életében – írja a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában