Frissen Zalából

2021.04.15. 16:40

Rendőröket fenyegettek a zalai férfiak

Rendőröket fenyegettek, a büntetőeljárásokban minap születtek vádiratok.

Arany Gábor

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba által ismertetett első történet eseményei 2020. július 18-án este a kisszigeti vegyesbolt előtt kezdődtek, ahol a rendőrök garázdaság miatt intézkedtek. Fél 9 körül megjelent itt a 41 éves kisszigeti férfi, aki annak ellenére, hogy vele szemben nem intézkedtek a rendőrök, kiabálásával folyamatosan zavarta a rendőrök munkáját, ezért távozásra szólították fel. Ennek eleget tett, de egy óra múlva újra megjelent, többször odakiabált a rendőröknek, majd a hozzá siető, őt nyugtatni próbáló ismerőse felé lendítette a kezét. Ekkor a rendőrök igazoltatták, majd folyamatos ellenállása miatt testi kényszert alkalmazva, megbilincselték, földre vitték, végül a szolgálati járműbe ültették. A felindult idegállapotba került ittas férfi a vele szemben intézkedő rendőröket becsmérelte és szidalmazta. Ezen kívül sérelmezte az intézkedés jogosságát, illetve hogy a sérelmére korábban elkövetett rongálás miatt a büntetőeljárást a nyomozó hatóság megszüntette. Az ügyében eljáró rendőrtiszteket megnevezve minősíthetetlen stílusban szidalmazta, rágalmazta őket, mondván: ”egyik sem az igazságot szolgálja, mert aki az igazságot szolgálja az itt van előttem, itt, itt, és én befejeztem, gyilkoljatok meg, férgek, meggyilkolhattok…”

A férfi az intézkedő rendőrjárőrök, valamint a helyszínen lévő lakosok előtt az ügyében korábban eljárt rendőrtiszteket munkakörükkel összefüggésben, hivatalos eljárásuk miatt becsmérlő, obszcén és megalázó kijelentésekkel illette, és ezek alkalmasak voltak arra, hogy a rendőrtisztek becsületét csorbítsák. Emellett vele szemben intézkedő járőröket is szidalmazta, és hivatalos eljárásukat jogszerűtlennek, elfogultnak titulálta.

A többszörös visszaesőnek minősülő férfi ellen a Lenti Járási Ügyészség becsületsértés vétsége miatt emelt vádat.

Minden rendőrt és TEK-est lelő

A másik ügy vádlottá lett főszereplője, egy 50 éves zalakarosi férfi Ausztriában dolgozott szállodai szakácsként, azonban 2020. novembere óta a járvány miatt nem volt munkája, jövedelemmel sem rendelkezik, anyagi tartalékait éli fel. A kialakult helyzet miatt benne felgyülemlett feszültséget esetenként nagyobb mennyiségű alkohollal kezelte, de ekkor meg kontrollt vesztett. Ez történt 2021. január 5-én hajnali fél háromkor, amikor is telefonon bejelentést tett a megyei rendőr-főkapitányságra, mely szerint elege van a járványhelyzettel indokolt korlátozásokból, elfogyott a pénze, és mostantól minden rendőrt és TEK-est lelő, amihez Glock 34-es típusú maroklőfegyvere van. (A férfi fegyvertartási engedéllyel nem rendelkezik.) A bejelentésre nyomozást rendeltek el lőfegyverrel visszaélés gyanúja miatt. Az eljárásban megállapították, hogy a férfi bejelentését ittas állapotban, elkeseredésében tette meg és lőfegyverrel nem rendelkezik, ezért a gyanúsítást módosították, amit követően az egerszegi járási ügyészség büntetőeljárás alapjául szolgáló hatóság félrevezetésének vétsége miatt emelt ellene vádat.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában