Frissen Zalából

2021.04.20. 17:31

Giorgio Berényi gróf özvegyének ékszereit a rendőrség foglalta le

A vádlott azt mondja, ajándékba kapta, a vádirat és a törvényes örökös szerint viszont elsikkasztotta egy cserszegtomaji férfi azokat az ékszereket, amiket 2017-ben vett át Giorgio Berényi gróf özvegyétől. Most büntetőper dönti el a Keszthelyi Járásbíróságon, kinek van igaza.

Péter B. Árpád

Fotó: Shutterstock

Az ügyészség szerint N. Sz.-t az azóta elhunyt nő arra kérte meg Berlinben, hogy hogy a 3,6 millió forint értékű arany ékszereit helyezze el Ausztriában egy bérelt banki trezorban. A vádirat szerint ez így is történt, ám a széfet a saját nevére vette ki a férfi, a bérleti szerződést pedig nemsokára felmondta, majd az ékszerekkel a sajátjaként rendelkezett, és később, többszöri kérés és ügyvédi felszólítás ellenére sem adta vissza. Azóta a rendőrség megtalálta és lefoglalta az értékes ingóságokat, bár a törvényes örökös szerint ennél több ékszere volt a magyar származású asszonynak.

A vádlott nem ismerte el bűnösségét. Elmondta, a Németországban élő nő végrendeletében őt nevezte meg örökösként, amit okiratba foglaltak, az ékszereket pedig ajándékba kapta korábbi segítségeiért, amiről egy üzenet is tanúskodik. Szerinte a kapcsolat azért romlott meg közöttük, mert az asszony azt remélte, éjjel-nappal a rendelkezésére áll, de ő hazajött, hogy terhes feléségét segítse, s ezt követően kérte vissza tőle az ékszereket a gróf özvegye.

Kiderült, a vádlott Berényi Margit 260 ezer euróját is felhasználva a saját nevére vásárolt egy társasházat Ausztriában, ezért cserébe azt vállalta, hogy építőipari cégével felújítja azt, egy lakást pedig az asszonynak biztosít, továbbá havi ezer euró apanázst fizet.

A tanúként meghallgatott dr. Horváth Ákos törvényes örökös szerint az ausztriai lakást a vádlott nem adta át a szerződésben rögzített határidőben, miközben Berényi Margit felmondta berlini albérletét, így egy romos házba kellett beköltöznie, ahonnan később kimenekítették és egy németországi otthonban helyezték el, ahol tragikus halálig élt.

Azt is leszögezte, időközben az asszony közjegyző előtt visszavonta a végrendeletét, mert a vádlott nem gondoskodott róla, az ékszerekkel kapcsolatban pedig a grófi özvegy azt mondta, nem ajándékba adta a vádlottnak, hanem azért, hogy biztonságba helyezze.

A tárgyalás május 27-én folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában