A Lenti Járásbíróság bűnösnek mondta ki

2020.11.25. 14:28

Nemlétező nyereményjátékra hivatkozva csalt ki pénzt a férfi

Nem létező telefonos nyereményjátékra hivatkozva csalt ki 100 ezer forintot az a börtönben ülő férfi, akit nem jogerősen 2 év fegyházbüntetésre ítéltek.

Arany Gábor

Illusztráció:

Fotó: pixabay.com

A most 40 éves, többszörösen visszaesőnek minősülő budapesti férfi 2018 elején vagyon elleni és erőszakos bűncselekmények miatt jogerősen kiszabott szabadságvesztését töltötte a szombathelyi börtönben. A férfi ismeretlen módon megszerezte fogvatartott-társának a hozzátartozókkal való kapcsolattartásra kiosztott mobiltelefonját, és abba a saját SIM-kártyáját helyezve hívásokat indított véletlenszerűen. Így került kapcsolatba 2018. március 9-én és a következő napon egy Lentiben élő nővel, akivel közölte az első hívásakor, hogy a telefontársaság munkatársaként keresi, mert az előfizetők között tartott nyereményjáték-sorsoláson 230 ezer forintot és mobiltelefont nyert. Ezek átvételéhez 60 ezer forintot kell elküldeni egy általa megjelölt címre. A „nyertes” elhitte a mesét és postán feladta a kért összeget.

Másnap újra jelentkezett telefonon a budapesti férfi és közölte, mivel probléma merült fel az előző napi pénzfeladással, további 40 ezer forintot kell küldeni most másik személynek. A „nyertesben” ez sem keltett gyanút, és a kért összeget is feladta, majd kapta az újabb telefont, miszerint a nyereményét útnak indították és a futár délután kézbesíti, de ez nem történt meg. Az átutalt pénzt a börtönben ülő férfi ismerősei vették fel, nem tudva annak eredetéről, és átadták a barátnőjének, illetve az ő érdekét szolgálva felhasználták.

Az egerszegi törvényszék tájékoztatója szerint a lenti járásbíróságon kedden a férfit folytatólagosan elkövetett csalás miatt 2 év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték. A bíróság enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, a vádlott antiszociális személyiségzavarát, valamint, hogy két kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia. Súlyosbító körülményként értékelte, hogy többszörösen visszaeső, a csalást büntetés végrehajtása alatt követte el idős, szerény jövedelemmel rendelkező személyt károsítva meg. Kiemelte továbbá, hogy ilyen bűncselekmények az utóbbi időben nagymértékben elszaporodtak a megyében. Az ítélet nem jogerős, az ügyész három napot tartott fenn a fellebbezés megfontolására, a vádlott és védője fellebbezést jelentett be.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában