Kavicsdomb nyújtott fedezéket

2020.10.13. 07:00

Mesterlövész hatástalanította az acetilént rejtő eszteregnyei gázpalackot

Mint lezseren hordott hosszú kabáton ahogy a gombok egymás alatt sorakoznak, a lyukak úgy rajzolnak mintát a gázpalack oldalán. Sikeresen megelőzött robbanás nyomai láthatók a fényképen.

Arany Gábor

Dr. Rátkai Norbert az ítélet végrehajtásához egy Dragunov katonai távcsöves puskát vitt magával

Fotó: ZMRFK

Nemrég történt, hogy Eszteregnyén kigyulladt egy 50 négyzetméteres fatároló épület. A kanizsai tűzoltók három vízsugárral fékezték meg a lángokat, közben az épületből kihoztak egy disszupalackot is, azaz olyat, ami acetilént rejtett. Ennek az a sajátossága, hogy kovaföldben elnyeletve tárolja a gázt, ám ez az elegy durva fizikai behatásra vagy a megengedettnél magasabb hőmérséklet esetén önbomlásba kezd, ami pedig láncreakció-szerűen robbanáshoz vezethet. A folyamat elindulását jelzi a jól érzékelhető melegedés, emiatt a palackot intenzíven kell hűteni, amivel csak elodázható a robbanás, ezért ilyenkor riasztják a rendőrség mesterlövészét, aki pontot tesz a történet végére. A továbbiakat már dr. Rátkai Norbert rendőr őrnagy, lőkiképző, intézkedéstaktikai instruktor osztotta meg velünk.

Dr. Rátkai Norbert az ítélet végrehajtásához egy Dragunov katonai távcsöves puskát vitt magával
Fotó: ZMRFK

– A tűzoltást irányító parancsnok az ügyeleten keresztül kért segítséget. Hozzánk, a megyei rendőr-főkapitányság közterületi támogató alosztályához futott be a riasztás, és azonnal indultunk. Közben a tűzoltók tovább hűtötték a palackot, amit a telek végére, távol az épületektől helyeztek el, a környező házakat is kiürítették, nehogy valaki megsérüljön, ha mégis robbanás történne – idézte fel dr. Rátkai Norbert. – Ilyenkor 50–100 méter távolságban alakítjuk ki a lőállást. Ez esetben egy kavicsdomb nyújtott számomra fedezéket, plusz a kerámiabetétes lövedékálló mellény volt előttem. Innen csak az optikai irányzékon keresztül láttam ki a palackra, mert így volt a legkisebb a felületem, ami fontos az esetleges robbanáskor szétrepülő repeszek miatt – tette hozzá. – Olyan helyzetet kellett elfoglalni, hogy az onnan leadott lövés a palack palástját merőlegesen érje, mert ekkor csapódik a legnagyobb energiával az acéllemezbe a lövedék, és nem kap gurulatot, nem pattan el róla kiszámíthatatlanul, még akkor sem, ha esetleg nem hatol be a palackba. Arra is figyelünk, hogy a tartály mögött ne okozzanak kárt, sérülést az áthatoló lövedékek, ez esetben a földbe csapódtak – magyarázta.

Fotó: ZMRFK

Azt is elárulta, hogy több lövés kell a biztos eredményhez, mert ezzel érhető el a nyomás gyors csökkenése a tartályban, ezért kapott nyolcat az oldalába az eszteregnyei palack.

– Az első két lövés a legveszélyesebb, akkor derül ki, lesz-e detonáció, vagy csak kifúj a gáz, most az utóbbi történt – mondta, és arról is szólt, hogy a gyakorlatukban ritkán fordul elő a palackkilövés, olyanra pedig nem volt példa, hogy érkezésük előtt felrobbant volna egy gáztartály.

Nyolc lövést kapott az oldalába a disszugázpalack, hogy minél gyorsabban lecsökkenjen benne a nyomás Fotó: ZMRFK

Az ítélet végrehajtásához dr. Rátkai Norbert egy Dragunov katonai távcsöves puskát vitt magával. Optikai irányzékot használva ezzel 250 méterig nagy pontossággal lehet célba találni, de a 7,62x54-es lövedék energiája még 3500 méter távolságban is akkora, hogy képes halálos sebet ejteni.

S hogyan lehet valakiből mesterlövész? Rátkai Norbert felnőttkorba lépve, 20 éve jegyezte el magát a rendőrséggel. A bűnügyi szakon elvégzett rendőrtiszti főiskola után a jogi egyetemet is abszolválta. Több szakterületet bejárva került a megyei rendőr-főkapitányság közterületi támogató alosztályához, amit a köznyelv csak kommandónak ismer. Három éve irányítja parancsnokként ezt az egységet, amely hivatott támogatni a komolyabb erőt, szakértelmet igénylő rendőri intézkedéseket. A speciális alakulatban találhatók a lőkiképző mesterlövészek is, mégpedig jelenleg heten, akár a legendás film címében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában