3,5 erősségű volt a Richter-skálán

2020.01.05. 07:52

Földrengést észleltek Nagykanizsa közelében – Frissítve

A CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közleménye szerint 2020. január 5-én éjjel 2 óra 13 perckor földrengés volt a Zala megyei Nagykanizsától 11 kilométerre délre.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Szabó Zsófia

Forrás: Shutterstock

Fotó: Pixel-Shot

A földmozgás 3,5 erősségű volt a Richter-féle skálán. A megyei katasztrófavédelem ügyeletére nem érkezett károkról bejelentés – írja a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Többen észlelték a rengést

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján – és megkeresésünkre is – közölte: a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közleménye szerint Nagykanizsától 11 kilométerre, nagyjából a Surd-Liszó-Belezna-Bajcsa-Murakeresztúr térségben történt 3.5-ös erősségű rengés, hajnali 2 óra 13 perckor. Károkról vagy sérülésekről nem érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez. Azonban nem csak a magyar „oldalon”, hanem az említett területekhez közeli horvátországi oldalon is történt földmozgás.

Az említett dél-zalai falvakban és a város déli peremkerületében élő emberek közül egyébként többen észlelték a rengést, amely – a legtöbb beszámoló szerint – nem tartott sokáig és relatív nem is volt erős. Azonban több helyütt, néhány, személyes visszajelzés alapján, „megremegett az ágy” és „mozogtak a falak”. Volt, aki „nagy robajról” is beszámolt, míg legtöbben csak rövid ideig érzékelték, vagy, éppen átaludták az egészet.

Dél-Zalában az elmúlt években volt már példa földmozgásra. Legutóbb 2017-ben: akkor 2,1-es amplitúdójú volt a lemezek (egyébként természetes) mozgása a Richter-skálán. Azt megelőző esztendőben pedig Sandon volt szintén enyhébb rengés, szintén abban az évben pedig Zalalövőn is volt hasonló.

A Richter-skála hivatalos táblázata valamint adatai szerint a 3.0-3.9 magnitúdójú rengés „nagyon gyengének” minősíthető, évente 49 ezer hasonló erejű rengésre van példa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában