vádirat

2019.10.29. 08:38

Munkatársára döntötte a bálákat egy férfi Nagykanizsán

Munkatársa a lábára döntötte a papírbálákat a figyelmetlenül, megfelelő kiképzés és jogosultság nélkül dolgozó 38 éves férfi, a történtek miatt büntetőeljárás indult ellene.

Arany Gábor

Fotó: pixabay.com

A megyei főügyészség tájékoztatása szerint a 38 éves férfi 2018. május 24-én munkahelyén, a letenyei Müller Drogéria Magyarország Bt. telephelyén kollégájával papírbálákat raktak össze és szállították át targoncával az épületben. A művelethez a férfi gyalogkíséretű elektromos raklapemelő teherhordóvillát, úgynevezett elektromos békát használt. A dolgozó a szerkezettel kiforgatta a kartonbálákat, hogy ily módon azokhoz kollégája a bálás targoncával hozzáférjen és elszállíthassa. A dolgozó az elektromos raklapemelővel három, egyenként 3-400 kilós papírbálát próbált egyszerre felemelni, de az instabil bálakötegek megbillentek és ráestek a közelben, a munkaterületen tartózkodó másik kollégája lábára, 4-5 hónap alatt gyógyuló lábszártörést okozva neki. Mint kiderült, az elektromos békát használó dolgozónak a szerkezethez nem volt meg a szükséges gépkezelői vizsgája, a kezeléséhez szükséges oktatásban nem részesült, és a használatára nem is volt jogosult. Emellett nem győződött meg arról, hogy a munka közben nem tartózkodik-e olyan személy, akire a raklapemelő használata veszélyt jelenthet.

A három bála egymásra helyezésével instabil állapotot teremtett, a rakomány könnyen borult, emellett nem figyelmeztette a közelben dolgozó munkatársát az anyagmozgatásról,így mindezekkel a foglalkozása szabályait megszegte, a vele együtt dolgozók testi épségét, egészségét közvetlen veszélynek tette ki.

Az ügyről tájékoztatva dr. Jánky Judit, a megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője közölte, hogy a férfi beismerő vallomására, megbánására, büntetlen előéletére figyelemmel a kanizsai járási ügyészség a foglalkozás körében gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt indított eljárást egy évi időtartamra feltételesen felfüggesztette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában