Lámpa, fék, csengő…

2019.10.26. 07:00

Kötelező kerékpártartozékokról szólt a rendőrségi akció Keszthelyen

Megvilágosodás napja – ezt a nevet viselte a rendőrség pénteki akciója, melyet a biciklisek biztonságos közlekedése érdekében hirdettek meg.

Keszey Ágnes

Megvilágosodott kerékpárosok a keszthelyi Fő téren (balról): Fáróné Török Edit, Horváth Nóra, Tomor Ferenc, Fáró Enikő, Horváth Zsóka, Papp Sándor és dr. Lakics Andrea

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Keszey Ágnes

A kerékpáros-balesetek legnagyobb része azért történik, mert a biciklisek nem láthatók, illetve ők sem látnak megfelelően. Emiatt hirdette meg a keszthelyi rendőrkapitányság a Megvilágosodás napja rendezvényt. Átnézték a résztvevők bringáját, hogy megvan-e rajtuk minden kötelező tartozék, biztonsági eszközök – és ami hiányzott, azt pótolták.

Megvilágosodott kerékpárosok a keszthelyi Fő téren (balról): Fáróné Török Edit, Horváth Nóra,-Tomor Ferenc, Fáró Enikő, Horváth Zsóka,,Papp Sándor és dr. Lakics Andrea Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

– Nagyon fontos a lámpa, elöl fehér, hátul piros színű – sorolta dr. Lakics Andrea kiemelt bűnmegelőzési előadó. – A küllők között legalább egy darab narancssárga színű fényvisszaverő prizma kell legyen. Ez nem kötelező azoknál az újabb típusú kerékpároknál, melyeknek a gumiján fényvisszaverő csík van. Kötelező tartozék az első és hátsó fék és legalább egy hangjelző készülék, csengő vagy duda. A bringások ezeket a tartozékokat sokszor leszerelik, tartva a tolvajoktól. A láthatósági mellény viselése is nagy szerepet játszhat a balesetek elkerülésében, hasznos lakott területen kívül, szürkületben, sötétségben, esőben.

A program résztvevői közlekedésbiztonsági előadást is hallhattak, és lehetőség volt a bringák regisztrálására a Bike Safe rendszerben. Itt a bicajra ragasztott matrica jelzi, hogy a tulajdonos és a jármű adatai bekerültek egy adatbázisba: ez elriaszthatja a tolvajokat, illetve segít azonosítani a mégis ellopott kerékpárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában