vádat emeltek

2019.09.17. 14:10

Hamis adatokkal segített útleveleket igényelni egy ügyintéző Zalaegerszegen

Hamis útlevelek kiállításában működött közre az okmányirodai alkalmazott, nemrég emeltek vádat ellene.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

A megyei főügyészség tájékoztatása szerint a most 37 éves zalaegerszegi nő kormányablak-szakügyintézőként dolgozott a megyeszékhelyi okmányirodában. Helyzetével visszaélve 2017. augusztus 17-én délután a központi lakcím-nyilvántartásból lekérdezte egy budapesti lakásban élő személyek adatait, és ezeket illetéktelennek adta át. A nő közreműködött abban is, hogy mások nevére szóló magyar személyigazolványokat felhasználva igényeljenek magánútleveleket az eljárásban részben ismeretlenül maradt személyek. Erre 2017 áprilisa és szeptembere között került sor, miután egy 52 éves, zalalövői vállalkozó ismerőse a segítségét kérte. A férfi állítása szerint külföldre utazni akaró süketnéma személyeknek akart közbenjárni, hogy egyszerűsítse, gyorsítsa az ügyintézésüket. A nő hajlott rá, hogy segítsen, a zalalövői férfi pedig ezek után 16 útlevél igénylésében működött közre. Az okmányokhoz azonban magyar személyek adatait használták fel, de a kérelmező román állampolgárok fényképével állították ki a magyar útleveleket. Az ügyintéző annak ellenére tett eleget az útlevél-kiállítási kérelemnek, hogy az okmányrendszer hat esetben figyelmeztette, korábban elvesztett személyi igazolványok adatait használja fel az igényléshez. Az útleveleket minden esetben az érintettek meghatalmazásával a zalalövői férfi vette át az egerszegi kormányablakban és adta át az ismerőseinek.

A történetben vádlott lett az a 27 éves román fiatalember is, aki 2017. április 5-én az ügyintézőnek egy szamosangyalosi férfi személyi igazolványát adta át az útlevél-kérelemhez. Az ügyintéző annak ellenére kiállította az útlevél-kérelmi lapot, hogy a személyi igazolvány képe, illetve az okmány aláírása lényegesen eltért a kérelmező külsejétől, illetve az aláírásától. A szakügyintéző akkor sem akadt fenn, amikor 2017. augusztus 17-én egy 40 éves keszthelyi férfi magánútlevél kiállítását kérte, és ehhez a sógora személyi igazolványát adta át. Bár az ügyintéző látta, hogy a kérelmező nem azonos az okmányban szereplő személlyel, mégis elkészítette az útlevél-kérelmi lapot.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte, hogy a történtek miatt négy személy ellen hivatali visszaélés, illetve közokirat hamisítás bűntette miatt emelt vádat az egerszegi járási ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában