A bejelentés megmentette az állat életét

2019.03.14. 07:00

Feltépte a lánc a kutya nyakát – Vádat emeltek a gutorföldei gazda ellen

Falubeli bejelentés mentette meg egy kutya életét a településen, a gazda ellen vádat emeltek.

Arany Gábor

Fotó: pixabay.com

A megyei főügyészség tájékoztatása szerint a most 45 éves férfi 2009 novemberétől tartotta az előző hónapban született, Mackó névre hallgató, nagytestű keverék kan kutyát. Az eb kezdetben a lakásban élt, majd udvari kutya lett belőle, ám a rossz kerítés miatt rendszeresen megszökött.

A szökések miatt a kutyát gazdája 2015-től három méter hosszú láncra kötve tartotta. A nyakörvet azonban a kutya több ízben leszedte magáról és ismét csak megszökött, ezért 2017 őszén gazdája a bőr nyakörv mellé láncot is erősített rá. Az ezt rögzítő csavarok szabad végei az állat folyamatos mozgása, a lánc szorossága miatt a kutya nyakát felsebezték, a bőr mélyebb rétegéig feltépték, amitől 15-20 centis súlyos szövetroncsolódás alakult ki.

A gazda a gyulladt sebet hónapokig kezeletlenül hagyta, a sérüléseket látta, de az állatot továbbra is állandóan láncon tartotta. A kutyát végül az mentette meg, hogy 2018. augusztus 19- én lakossági bejelentés alapján rendőrségi intézkedés történt, a kiérkező hatósági állatorvos jelzésére a Bogáncs Állatvédő Egyesület telepvezetője Mackót az ügyeletes állatorvoshoz szállította, aki megműtötte a sérülései miatt.

A férfi lemondott a kutyáról az egyesület javára, ezért a szervezet folytatta az állat gyógykezeltetését. A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közlése szerint a kutya elpusztulása azért maradt el, mivel kiemelték a környezetéből és rövid időn belül állatorvosi gyógykezelésben részesült. A gazda bánásmódja különös szenvedést okozott az eb számára. A történtek alapján a férfi ellen állatkínzás bűntette miatt emelt vádat az egerszegi járási ügyészség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában