Kamion-mentés

2018.01.24. 09:00

A speciális mentőket kellett segítségül hívni Murarátkán

Rosszullétre panaszkodott annak a magyar rendszámú kamionnak a sofőrje, amelyik hétfőn kora délután szenvedett balesetet az M70-es autóúton. A tehergépkocsi mentését tegnap végezték.

Gyuricza Ferenc

Reggeltől délután háromig mentették a kamiont

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Berzencéről Olaszországba tartó, s vágott, kályhakész tűzifát szállító tehergépjármű az oldalára dőlve, a rézsűn várta a segítséget. Miután forgalmi akadályt nem képezett, a speciális műszaki mentők véleménye szerint nem volt indokolt az azonnali beavatkozás.

- A helyszínelés olyannyira elhúzódott, hogy a mentést hétfőn már nem tudtuk volna a sötétedés beállta előtt befejezni – mondta Horváth Csaba, a mentés irányítója.

- A kamion helyzete miatt a rakományt csak kézzel lehet kirakni, ami legalább négy-öt órát vesz igénybe – folytatta Horváth Csaba. – Ezt a munkafolyamatot félpályás útzár mellett tudjuk elvégezni, a kamion kiemelésének idejére azonban teljes szélességében, mindkét irányban le kell zárni az utat.

 

Reggeltől délután háromig mentették a kamiont
Fotós: Gyuricza Ferenc

A félpályás zárást a muraszemenyei és a letenyei csomópont közötti szakaszon már reggel életbe léptették, míg a teljes útzárt délután egy órakor rendelték el. Ez utóbbira azért volt szükség, mert egyszerre három eszközt – a tűzoltók daruját, valamint a speciális mentők két járművét – is igénybe kellett venni a kamion felállításához, illetve az autóútra történő visszavontatásához.

A mentést egyéb tényezők is nehezítették. Mivel a kamiont a kirakodáshoz a Mura árterületéről lehetett csak megközelíteni, a bokrozás mellett a földút megerősítésére is szükség volt. A speciális mentők valójában új megközelítési útvonalat építettek ki az M70-es Murarátka melletti, töltés alatt húzódó átjárójától egészen a baleset helyszínéig. A vadkerítés egy részét is el kellett bontani. Az út melletti védőkorláttal viszont nem kellett különösebben bajlódni, mert azt egyszerűen átszakította a 40 tonna össztömegű jármű.

A mentést az előzetes számításoknak megfelelően, délután három órára sikerült befejezni. A keletkezett kár több tízmillió forintot tesz ki, a kamion sofőrjét kórházban vizsgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában