Frissen Zalából

2021.07.08. 11:30

Tombol a hőség Zalában – Eláruljuk, meddig tart

Csütörtökön valódi strandidő uralkodik megyénkben, azonban már látszódik az is, mikor mérséklődik a nagy meleg.

zaol.hu

Fotó: Szabó Judit/archív

Forróság, extrém UV-B sugárzás

Ahogyan megírtuk, csütörtökön ismét egy igazán forró nap köszöntött ránk. Ma a napi országos melegrekord is megdőlhet, továbbá újra elérheti az UV-B sugárzás szintje az extrémnek számító 8-as értéket – tudhatjuk meg az OMSZ alábbi videójából.

Ez azt jelenti, hogy 11 és 15 óra között kerüljük a napon való tartózkodást, inkább keressük az árnyékot. Viseljünk könnyű, kevés testrészt fedetlenül hagyó ruhát és széles karimájú kalapot, használjunk lehetőség szerint napernyőt. Ne feledkezzünk meg a fényvédő krémről sem! Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Zalában is extrém az UV-B sugárzás
Fotó: OMSZ

Mire figyeljünk?

A hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval utazók. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A bőr védelméről a szabadtéren dolgozóknak sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni.

Tűző napon parkoló autóban még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket.

Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A katasztrófavédelem közzétette a légkondicionálóval felszerelt helyiségek listáját, amely ITT taláható. Mint figyelmeztetnek, továbbra is az ország egész területén tilos a tűzgyújtás.

Fotó: katasztrofavedelem.hu

Vízosztással a hőség ellen

A budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon ásványvizet biztosít utasainak a MÁV-START a hőségriasztás ideje alatt. Fontos, hogy mindenki elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal induljon útra – tájékoztat a Mávinform.

Budapesten a Keleti, a Déli pályaudvaron, Kelenföldön, Kőbánya-Kispesten, Rákospalota-Újpesten, továbbá vidéken a miskolci, debreceni, nyíregyházi, békéscsabai, szegedi, kecskeméti, szolnoki, győri, pécsi, nagykanizsai, siófoki, fonyódi, tapolcai, veszprémi, zalaegerszegi és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozók. Az ásványvizet a vasúttársaság 10 és 17 óra között osztja – addig, amíg az időjárás ezt szükségessé teszi.

A MÁV-START emellett azt javasolja, hogy mindenki elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal kezdje meg vasúti utazását.

A Volánbusz az autóbusz-állomások területén biztosítja az utasok részére a méltányolható mennyiségű ivóvízzel (csapvízzel) történő ellátást. Ezen felül a Volánbusz munkanapokon 12 és 14 óra között a nagyobb forgalmat lebonyolító buszpályaudvarokon ásványvizet oszt: Békéscsabán, Budapesten, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposvárott, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérvárott, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen.

Péntekig marad a meleg

Ugyan csütörtökön este kis eséllyel már előfordulhat csapadék a délnyugati területeken, várhatóan pénteken mérséklődik majd a meleg. Ekkor érkezik egy hidegfront, amely révén a déli óráktól többfelé számíthatunk záporokra. Akár heves zivatarok is kialakulhatnak, a jégeső sem kizárt, valamint a széllökések is viharossá fokozódhatnak. Mindez körülbelül 5-8 fokos lehűlést fog hozni a hétvégére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!