Frissen Zalából

2021.06.24. 11:30

Tetőző hőség! – Mire figyeljünk és mikor mérséklődik a meleg?

Ma van az év eddigi legmelegebb napja! A forróság több veszélyt is hordoz magában.

zaol.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: Alena Ozerova

Tetőzik a meleg

Az Országos Meteorológiai Szolgálat alábbi videójában arra figyelmeztet, hogy csütörtökön eléri a csúcspontját az idei év első hőhulláma. Napközben sok napsütésre számíthatunk, a délutáni órákra 33 és 39 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére harmadfokú, míg Zalára másodfokú hőségriasztást adtak ki. A napi középhőmérséklet az ország döntő részén csütörtökön is meghaladja a 26, 27, az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén a 28, 29 fokot. A mai időjárásról szóló cikkünk ITT tekinthető meg.

Nagy a leégés veszélye

Az idő abszolút alkalmas a strandolásra, a Balaton Siófoknál jelenleg 27, a Velencei-tó Agárdnál 27,5 fokos. Nem árt azonban az elővigyázatosság, az UV-B sugárzás megyénkben is túlhaladhatja az extrémnek számító 8-as szintet, 8,4-es maximumot jósolnak – mutatja a honlapjuk.

Fotó: OMSZ

Ez azt jelenti, hogy 11 és 15 óra között kerüljük a napon való tartózkodást, inkább keressük az árnyékot. Viseljünk könnyű, kevés testrészt fedetlenül hagyó ruhát és széles karimájú kalapot, használjunk lehetőség szerint napernyőt. Ne feledkezzünk meg a fényvédő krémről sem!

Vizet osztanak a hőségben

A kiszáradás elkerülése miatt kiemelten fontos a folyadékbevitel, hőség idején napi minimum 2 litert elfogyasztását ajánlják a szakemberek. Nagykanizsán a délelőtti időszakban, 8 és 12 óra között a nagykanizsai Vásárcsarnok-Buszmegállónál, délután pedig 13 és 17 óra között a Hevesi utca Szolgáltatóház-Szupermarket térségében a forróságra való tekintettel vizet osztanak – írtuk meg. Zalaegerszegen szintén friss vízzel szolgálnak csütörtökig a Kovács Károly téren, 10:00 és 16:00 óra között. A MÁV is gondol az utasokra: a nagyobb vidéki vasútállomásokon, így Nagykanizsán és Zalaegerszegen ásványvizet kapnak a vonatokra várakozók – tájékoztattak.

Tűzgyújtási tilalom van érvényben

Az egész ország területén tűzgyújtási tilalom van érvényben – mutatja a katasztrófavédelem térképe. Fokozott tűzveszély idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

Fotó: katasztrofavedelem.hu

Pénteken már jön a hidegfront

Péntektől lassú ütemben mérséklődni kezd a meleg, egy északnyugat felől érkező hidegfrontnak köszönhetően. Először csak az ország ezen felén várható enyhülés, majd szombatra már hazánk nagy részén is megszűnik a hőség. Pénteken és szombaton is számíthatunk felfrissülést hozó záporokra, zivatarokra. Jelentőst lehűlést azonban nem hoznak, a következő napokban várhatóan 30 fok körül alakulnak a csúcshőmérsékletek.

Kapcsolódó tartalom:

https://www.zaol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/skanecz-tamas-jobban-oda-kell-figyelni-kedvenceinkre-a-hosegben-5343080/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/nem-eri-meg-kockaztatni-erre-figyeljenek-a-hosegben-is-5341382/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!