Harcz Endrét kérdeztük

2021.01.12. 11:30

Jön a szibériai hidegbetörés! Zalában is kemény mínuszok lesznek

Bekeményít a tél! A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint szibériai eredetű, fagyos levegő éri el hazánkat.

Ujvári Klaudia

Havas táj és a részben befagyott nagykanizsai Csónakázó-tó 2020 decemberében

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Még a -20 fok sem kizárható

Mint azt állandó szakértőnk, Harcz Endre által decemberben előrevetítettük, január második felére megérkezik a kemény tél.

- Az első téltámadás a hét folyamán következik be. Péntektől, északkelet felől hideg levegő közelít felénk, fagyni fog. Utána még napsütésben lesz részünk, -2 fok és -5 fok körül alakul a nappali hőmérséklet. Hidegebb éjszakákra készülhetünk, akár -15 fokot is mérhetünk. A hóesés azonban kérdéses. Északkeleten, az északkeleti országrészben esni fog szerda reggelre. Teljes, országos hótakaró viszont még nincs kilátásban – ismertette a kilátásainkat a zalai viharvadász.

Havas táj és a részben befagyott nagykanizsai Csónakázó-tó 2020 decemberében
Fotó: Varga György / MTI

Az e hét végi, valamint jövő hét eleji időjárással kapcsolatban kiemelte: péntektől azokon a területeken, ahol lesz hó és kiderül az ég, majd a szél is leáll, ott -15 fok alatti hőmérséklet lehet. Északkeleten még a -20 fok sem kizárható.

- Nappal ilyen -3, -4 fokok valószínűsíthetők. Utána az a nagy kérdés, hogy rettenetesen hideg, vagy közepesen hideg várható – tette hozzá.

Madarak lábnyomai a részben befagyott nagykanizsai Csónakázó-tó jegén 2020 decemberében
Fotó: Varga György / MTI

Mi mindent befolyásol a hótakaró?

A hóról sokan úgy vélekednek, hogy megvédi a növényeket a fagytól.

- Nos ez tévhit, ugyanis azt a növényt védi meg, amit be tud takarni. Ha például ötméteres hó esne, akkor az ötméteres fa sem fagy el. A talaj hője fűti a levegőt, ha viszont ráesik a hó, elzárja a talaj hőjét, ami fűtené a levegőt. Ebből adódóan a hó felett sokkal hidegebb van – magyarázta Harcz Endre.

- A 10-15 cm-es hótakaró 8-10 fokkal hidegebbet jelent, mintha mondjuk nem lenne hó. Egy hideg éjszakán -10 fok, az hóval -17 fokot vetítene előre. A fűtés és a növények szempontjából sem mindegy. A komolyabb hidegek mindig hótakaróval vannak. Ezért nehéz megmondani, hogy mennyire lesz hideg az előttünk álló időszakban. Most úgy tűnik, hogy imitt-amott eshet kisebb mennyiségű hó.

Kapcsolódó tartalom:

https://www.zaol.hu/idojaras/helyi-idojaras/nem-kezdett-el-befagyni-az-arktikus-ocean-megjosolhato-hogy-milyen-telunk-lesz-zalaban-4632673/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!