Információ

2024.03.02. 11:00

Mikortól kell egy összegben fizetnünk a gépjárműadót?

Idén már a korábbi két részlet helyett egy összegben kell megfizetnünk a gépjárműadót, alapesetben április 15-ig.

Zaol.hu

Azonban az éves előírt gépjárműadóra a természetes személyek – ideértve az egyéni vállalkozókat és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeket is – június 30-ig illetékmentesen kérhetnek 5 havi részletfizetést. A kérelem benyújtható elektronikusan az online nyomtatványkitöltő alkalmazásban vagy az általános nyomtatványkitöltő programban, az elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezett adózó pedig papíron is benyújthatja a kérelmet.

Amennyiben a fizetendő adóról szóló határozat április 15. után érkezik, akkor az adót a határidő (15 nap) lejárta után 15 napon belül kell befizetni. Illetve az idei évben még mindenki kap határozatot a határidő változásáról, viszont 2025-től már csak az, akinél változik a fizetendő adó összege. Tehát ha nincs változás, akkor csak értesítő fog érkezni, aminek a teljesítési határideje április 15. lesz, függetlenül az átvételtől.

Ami viszont nem változott: ha évközben keletkezik vagy változik az adókötelezettség, akkor az adót az erről szóló határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül kell megfizetni.

Horváth Sára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!