Közösségi pontként és történelmi emlékhelyként kel életre

2024.02.16. 14:00

Megkezdték a Mérleg tér és a Mérlegház kivitelezését Zalaegerszegen

A földmunkákkal megkezdték a Mérleg tér kivitelezését. A zalaegerszegi piaccal szomszédos területen az 1900-as évek elején felépített, 2011-ben lebontott Mérlegházat újból felépítik. Balaicz Zoltán polgármester, Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő és Bali Zoltán alpolgármester a helyszínen pénteken tartott sajtótájékoztatót a nettó 191 millió forintos beruházás részleteiről.

Antal Lívia

A sajtótájékoztató az épülő Mérleg tér és Mérlegház előtt: Böjte Sándor Zsolt, Balaicz Zoltán és Bali Zoltán

Fotó: Pezzetta Umberto

Az önkormányzat által megvásárolt és elbontott házak helyén, 360 négyzetméteren építik fel Zalaegerszeg új közösségi terét, ahol 36 térkőburkolatú parkolót létesítenek, parkosítanak és utcabútorokat helyeznek ki. A Kovács Károly Városépítő Programból finanszírozott beruházás másik fő eleme a Mérlegház visszaépítése, egy korábbi ígéret szerint, hangsúlyozta Balaicz Zoltán.

A Mérlegház mellett egykori egerszegi végvárnak is emléket állítanak

A helyszín jelentős várostörténeti szempontból is. A polgármester elmondta, régészeti feltárások során bukkantak rá egykor itt álló négy sarokbástyás egerszegi végvár maradványaira, amely igazolta dr. Vándor László, a Göcseji Múzeum egykori igazgatójának sejtését. Északnyugati bástyája a beruházással érintett területen volt, amelynek cölöposzlopokkal kívánnak emléket állítani a Mérleg téren. A török megszállás időszakát pedig a Farkas Ferenc szobrászművész által elkészítendő tarack mellett álló végvári vitéz szobra idézi majd meg.

Történelmi emlékhelyként is funkcionál majd a Mérleg tér 

Az elmúlt időszakban jelentős fejlesztések zajlottak a belváros ezen részén, többek között megújult a Göcseji Múzeum, megépült a Mindszentyenum és a Göcseji Tudásközpont, mondta Böjte Sándor Zsolt. Az önkormányzati képviselő hozzátette, a Mérleg tér kialakításával és a Mérlegház visszaépítésével nemcsak megszépül a Vásárcsarnok mögötti terület, de történelmi emlékhely is épül.

Megújul a Vásárcsarnok, újabb parkolók létesülnek 

A Mérleg tér megépítésében csak zalaegerszegi vállalkozások vesznek részt a tervezéstől a kivitelezésen át a műszaki ellenőri feladatok ellátásig. Zalaegerszegen tehát megvan a tudástőke egy ilyen összetett projekt megvalósításához, emelte ki a Bali Zoltán. Az alpolgármester elmondta, a felújítják kívülről a vásárcsarnokot, a közelben pedig újabb 30 parkolóhelyet létesítenek majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!